Nadějný výhled pro českou ekonomiku: Snížení inflace je reálné, shodují se ekonomové

Ekonomové Bureš a Pikora

Pikora a Bureš ohledně inflaci podpořili Michla

Až na dvě procenta by v následujícím roce mohla klesnout inflace. Odhad, který o víkendu zveřejnil guvernér ČNB Aleš Michl, je podle ekonomů velmi reálný. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli Jan Bureš a Vladimír Pikora.

„Myslím si, že dvě procenta jsou dost možný odhad. Otázkou zůstává, zda jich dosáhneme v červenci, nebo až v listopadu. Centrální banka má extrémně vysoké úrokové sazby, které budou tlačit na to, aby v ekonomice byla menší poptávka. Proto by ceny měly růst pomaleji,“ řekl hlavní ekonom investiční skupiny CFG Vladimír Pikora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofa, ceny poletí nahoru, kritizoval Fiala balíček. Inflaci má řešit ČNB, řekla Pekarová

Podobně reagoval i hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš. „Jsem pozitivní k roku 2024. Myslím si, že je odhad klesající inflace reálný, ale bude to primárně tím, že proti inflaci budou působit ceny energií a potravin. Otázkou zůstává, co nastane v roce 2025 a dál,“ zmínil ekonom s tím, že setrvávající inflace služeb může v ekonomice způsobit proinflační dynamiku.

Proti inflaci je podle Bureše nastaven i konsolidační balíček. „Když stát příští rok omezí svoje působení v ekonomice a sníží deficit o zhruba sto miliard korun, mělo by to mít protiinflační efekt,“ dodal.

Podle ekonoma Pikory je centrální banka klíčová a bude hrát konečnou roli. V následujících měsících očekává, že nedojde ke snížení úrokových sazeb, zatímco bude inflace klesat. „Rozumným  rozhodnutím je, aby centrální banka snižovala úrokové sazby po Vánocích,“ doplnil Pikora.

Více se o ekonomickém výhledu i slábnoucí koruně vůči euru dozvíte ve videu přiloženém v úvodu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kilometrová fronta. Na speciální bankovku čekaly před ČNB tisíce lidí, mrazu navzdory

Tagy: