EU chce snížit spotřebu plynu o 15 procent. Jak tomu můžete z domova pomoci?

Jak mohou Češi snížit svou spotřebu plynu?

Jak mohou lidé ušetřit plyn?

Snížit spotřebu plynu o 15 procent. Takový je plán Evropské komise v boji s možným nedostatkem klíčových surovin. Jak doma reálně fungovat bez větších omezení a zároveň být úsporní? Přinášíme několik tipů, které vám v tom mohou pomoci.

„Pokud se jedná o to, kde by se měly udělat úspory, tak si myslím, že přispět by měl každý,“ prohlásil ministr průmyslu Jozef Síkela. Praktický návod na šetření nabízí web setrim.cz. Na něm zadáte údaje o svém bydlení a stránka vám poradí, kde můžete ušetřit. A nejvíc to jde mnohdy na vytápění. Právě v tom si podle odborníků Češi dopřávají nadmíru.

„Tři stupně vám ušetří na domě, který jsme si vybrali, zhruba pět megawatthodin, což je víc než třetina spotřeby, a podobně je to samozřejmě i u bytu,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Dále radí, aby se lidé zaměřili na těsnění oken, nezakrývali topení a dali za něj hliníkové fólie.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila několik lidí, kteří se shodli na tom, že v zimě topení stahují. Každý však na jinou teplotní úroveň. „Přes zimu topení stahuji, protože mám vysoký tlak, a mám tak ráda zimu,“ svěřila se oslovená žena. „Topím kolem 20 °C, kdybych ho stáhnul na 17 °C, tak bude docela zima,“ myslí si jiný muž. Někteří k šetření energií přistupují prakticky. „Nekoupeme se, ale sprchujeme,“ podotkl další.

Kvůli jednomu šálku kávy pak nemá smysl vařit celou konvici vody, protože peníze spotřebované na ohřev pak doslova vyléváte ven. Stojí za to i čas od času odmrazit ledničku s mrazákem, aby pracovaly efektivněji. Podle expertů je snížení spotřeby plynu o 15 procent, po kterém volá Evropská komise, reálné.

Spotřebu jsme již snížili

Letos máme spotřebu oproti stejné době dosud nižší o 10 procent. „Nicméně, čeká nás ještě zbytek roku, kdy bude situace obtížnější. Především přijde začátek topné sezony,“ zdůraznil Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií. Za loňský rok domácnosti spotřebovaly téměř čtvrtinu plynu v Česku. Firmy a infrastruktura pak zbytek.

Jak bude požadované 15procentní snížení rozložené, odborníci zatím neví. „Musíme si uvědomit, že pro naši ekonomiku je důležité, abychom ji udrželi v chodu a v co nejvyšším stupni. To je i ve prospěch domácností a občanů. Proto počítám, že se na těchto energetických úsporách budou chtít podílet všichni,“ dodal Síkela.

Jinými slovy. Čím víc se podaří ušetřit domácnostem, tím menší tlak na vypínání průmyslu. Česká ekonomika poběží lépe a ve svém důsledku se sníží také riziko případného propouštění.

Tagy: