Fiala: Musíme se chovat tak, jako by Putin zavřel plyn trvale. Letošní zimu zvládneme

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády (20. 7. 2022)

Musíme jednat tak, jako by dodávky plynu z Ruska obnovené nebyly, řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je ale Česká republika na letošní zimu připravena, i když ji čeká několik složitých měsíců. Premiér také připomněl, že vláda lidem pomůže s cenami energií, a to prostřednictvím úsporného tarifu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) uvidí pomoc každý občan na své složence.

„Musíme jednat tak, jako by dodávky plynu z Ruska obnovené nebyly. Není důvod k panice, ale přesto musíme počítat i s horšími scénáři, podle toho i vláda jedná. Žádné záruky dodávek ruského plynu nejsou, proto se musíme všichni chovat šetrně a odpovědně. Data spotřeby ukazují, že úspory jsou možné,“ vyzval na tiskové konferenci Fiala s tím, aby v nich všichni pokračovali.

Podle něj Česká republika plní zásobníky na rekordní úroveň. „Blížíme se k 80 procentům, vyjednáváme dodávky s dalšími zeměmi, například s Ázerbájdžánem a Katarem,“ uvedl premiér.

Vláda podle něj zajistila ve spolupráci s ČEZ dodávky zkapalněného plynu od září z Nizozemska. Zároveň podle premiéra bude brzy hotov zákon, který umožní teplárnám využít další zdroje energie.

„Můžu vám slíbit, že budeme jednat tak, abychom každému občanovi a firmě zajistili energie, aby mohli normálně fungovat. Letošní zimu zvládneme. Prosím všechny, aby nepodléhali katastrofickým scénářům a panice. Ano, čekají nás složité měsíce, ale jsme na ně připraveni, děláme vše, abychom situaci zvládli,“ zdůraznil Fiala.

Každý uvidí na své účtence, že mu vláda pomáhá

Zároveň připomněl, že Sněmovna minulý týden schválila úsporný tarif, který má pomoci s cenami energií. „Ten rodinám uspoří až 16 tisíc korun,“ upozornil.

Podle Rakušana „úsporu uvidí každý občan na své složence“. „Každý občan na složence uvidí, že mu vláda ČR pomáhá. Nenecháme nikoho padnout,“ sliboval vicepremiér.

Evropská komise ve středu navrhla, aby unijní země kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu v nadcházející topné sezoně omezily spotřebu plynu o 15 procent. Úspory se mají týkat období od konce letošního srpna do konce března příštího roku. Počítat se budou z průměrné spotřeby jednotlivých zemí v tomto období za posledních pět let. Omezit používání plynu by měli podle komise všichni spotřebitelé, od domácností přes úřady či firmy po elektrárny.

Brusel odhadl, že plné odpojení ruského plynu by mohlo snížit hrubý domácí produkt EU o 0,9 až 1,5 procenta. Komise očekává, že Moskva plně neobnoví přerušené dodávky plynovodem Nord Stream 1 a že se evropský blok bude muset před zimní sezonou vyrovnat s omezováním spotřeby.

V této souvislosti kabinet ve středu projednal návod ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro státní správu, jak snížit spotřebu plynu a elektřiny ve veřejných budovách v souvislosti se současnou energetickou krizí. Další návody resort chystá pro firmy a domácnosti, informoval v tiskové zprávě.

V úterý ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že plyn z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku prodlouží spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce. Zásobníky plynu v ČR jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak ČR vydržela zřejmě až do března. Česko také podle Fialy chystá přímé propojení s plynovodem z Polska.

Tagy: