Sledujte volební speciál Hledá se prezident: Výsledky, analýzy i komentáře hostů

Druhé kolo voleb je u konce a CNN Prima NEWS nabízí v sobotu 28. ledna rozsáhlé volební vysílání. Dynamické studio vytvořené po vzoru americké CNN zajišťuje všechny potřebné informace přehledně na jediném místě – aktuální výsledky, exkluzivní komentátoři, detailní analýzy včetně klíčových bojišť na interaktivní obrazovce Magic Wall a predikce výsledků, jež jako první v Česku prozradila jméno absolutního vítěze volby.

Sobotní vysílání CNN Prima NEWS odstartovalo v 7:00 volebním NOVÝM DNEM. Následoval speciál HLEDÁ SE PREZIDENT s Markétou Fialovou a Josefem Klugem. V 11:00 začalo speciální volební vysílání, jež bude pokračovat až do nočních hodin.

Moderátorka Terezie Tománková vyzpovídá řadu komentátorů, bývalých politiků i účastníků minulých prezidentských voleb. Petr Suchoň zanalyzuje důležitá data, Petr Převrátil rozebere aktuální výsledky a Karolina Hošek nabídne pohled na to nejzajímavější ze sociálních sítí.

„Ve volební den nabídneme pohled na to, jak masivně prezidentskou volbu sociální sítě ovlivnily v minulých letech. Především ale budeme sledovat, jak na průběžné volební výsledky reagují právě sami uchazeči o prezidentský úřad i další politici a samozřejmě i celebrity a uživatelé napříč celým Českem,“ vysvětluje moderátorka Karolina Hošek.

Souhrn volebního dění následně v 18:55 zajistí volební HLAVNÍ ZPRÁVY a naváže pořad Prezidentský speciál: Analýzy a komentářeMichalem Půrem, která se svými hosty detailně zanalyzuje celý volební den a zaměří se i na to, co Česko s nově zvoleným prezidentem v následujících měsících čeká.

„Naše sobotní volební vysílání je vyvrcholením mnohaměsíční tvrdé práce celého zpravodajského týmu. Speciály budeme vysílat celý den od časného rána až do nočních hodin a věřím, že budou stejně profesionální a divácky atraktivní jako u prvního kola prezidentské volby, na které jsme dostali výborné ohlasy,“ dodal Štrunc.

Většina týmu CNN Prima NEWS v čele s Terezií Tománkovou si ovšem po náročné volební sobotě neodpočine. Už v neděli totiž následuje kontinuální vysílání s komentáři, nejnovějšími informacemi a v 11:00 také povolební Partie Terezie Tománkové. Pozvání na 29. ledna, bezprostředně po druhém kole prezidentské volby, dostane absolutní vítěz.

Unikátní predikce výsledku

CNN Prima NEWS ve spolupráci s agenturami STEM a STEM/MARK nabídla unikátní technologii, díky které oznámila jméno absolutního vítěze ještě před sečtením všech hlasů. „Poprvé jsme tuto technologii použili v loňských parlamentních volbách, kde jsme jako první a téměř přesně odhadli zisk vítězné koalice Spolu. A to už ve chvíli, kdy průběžné výsledky stále ukazovaly na vítězství hnutí ANO,“ vysvětlil šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Pavel Štrunc.

„Jádrem této volební predikce je, že vycházíme asi ze 13 volebních okrsků, které se chovají voličsky podobně. Při 20 až 25 procentech sečtených hlasů dokážeme odhadnout konečný výsledek poměrně přesně,“ říká analytik společnosti STEM/MARK Jan Burianec. Právě díky tomu je pak možné dopočítat, jak budou lidé hlasovat v každé skupině.

V závislosti na tom, jak jsou tyto skupiny velké, pak analytici složí poměrně přesný obrázek z celé republiky. „U posledních voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021 jsme měli maximální odchylku něco přes jeden procentní bod,“ doplňuje Burianec.

„Predikce, na kterých pracujeme spolu s agenturami STEM a STEM/MARK, operují s velmi pokročilou technologií, díky které oznámíme jméno nového prezidenta skutečně do hodiny od uzavření volebních místností. Nejde o žádnou nadsázku. Svědčí o tom už naše predikce z prvního kola prezidentské volby, kdy jsme předpověděli vítězství Petra Pavla ještě ve chvíli, kdy stále vedl Andrej Babiš o několik procentních bodů, a konečný výsledek jsme odhadli přesně na dvě desetinná místa,“ doplnil Štrunc.

Detailní a atraktivní analýzy naservírovali Petr Suchoň a jeho kolegové u dotykové obrazovky, známé divákům CNN Prima NEWS už z prvního kola prezidentského klání. Právě s její pomocí vám představíme největší bojiště – města a obce, ve kterých se bude rozhodovat o výsledku voleb. Právě tak, jak v těchto vybraných obcích volili lidé v posledních čtyřech sněmovních a dvou prezidentských volbách, volila nakonec celá republika. Typickým příkladem je Jihlava – perla Vysočiny s jednapadesáti tisíci obyvateli. Už dlouhé roky platí to, že jak dopadnou volby v Jihlavě, tak v konečném výsledku volí celá Česká republika.

V prezidentských volbách v roce 2013 v Jihlavě, stejně jako v České republice, vyhrál Miloš Zeman před Karlem Schwarzenbergem. „Zisk Zemana v Jihlavě byl 28,8 procenta, celorepublikově 24,2 procenta,“ přiblížil Suchoň. Ve druhém kole Zeman opět vyhrál. V Jihlavě získal 57 procent hlasů, v celé republice pak bezmála 55 procent.

Ještě těsnější z tohoto pohledu byla přímá volba prezidenta v roce 2018. Miloš Zeman zvítězil v Jihlavě před Jiřím Drahošem. Tito dva kandidáti postoupili do druhého kola v celé České republice. V Jihlavě získal Zeman 38 procent hlasů, v celé České republice pak 38,6 procenta. To samé platilo pro druhé kolo, ve kterém Zeman získal v Jihlavě 51 procent, v celé Čeké republice 51,4 procenta hlasů.

Tagy: