Prorocké obce odhalí vítěze. Kde volby pravidelně končí stejným výsledkem jako v celé ČR?

Už za pár dní se pravděpodobně zúží pole prezidentských kandidátů jen na dvě jména. CNN Prima NEWS s agenturou STEM pro diváky vybraly města a obce, kde výsledky voleb v minulosti nejvíce odpovídaly tomu, jak nakonec volila celá Česká republika. Po celé volby tak budou reportéři s analytiky bedlivě sledovat, jak si v nich uchazeči o prezidentský post stojí.

Od Tetína s téměř tisícovkou obyvatel, až po padesátitisícovou Jihlavu. To jsou jen některá místa, kam se v průběhu volební soboty redakce CNN Prima NEWS podívá. A proč? Protože tak, jak v těchto vybraných obcích volili lidé v posledních čtyřech sněmovních a dvou prezidentských volbách, volila nakonec celá republika.

Ve volebním vysílání se bude redakce spolu s analytiky postupně dívat na nejrychleji sečtené výsledky v malých obcích a čekat na data z těch velkých.

„Pokud uvidíme, že nejmenší či větší obce mají podobné výsledky, jako jsou celorepublikové, tak se zřejmě stane to, že se na ně budeme moci spolehnout jako na ukazatele toho, co se ve výsledku bude dít,“ domnívá se Kratochvíl.

Deset zásadních obcí

Redakce CNN Prima NEWS vytipovala deset takových obcí. Jak přiblížil moderátor Petr Suchoň, jsou města a obce, která se dají nazvat prorockými, a stávají se jakýmsi indikátorem pro konečný výsledek voleb. Typickým příkladem je Jihlava – perla Vysočiny s jednapadesáti tisíci obyvateli. Už dlouhé roky platí to, že jak dopadnou volby v Jihlavě, tak v konečném výsledku volí celá Česká republika.

V prezidentských volbách v roce 2013 v Jihlavě, stejně jako v České republice, vyhrál Miloš Zeman před Karlem Schwarzenbergem. „Zisk Zemana v Jihlavě byl 28,8 procenta, celorepublikově 24,2 procenta,“ přiblížil Suchoň. Ve druhém kole Zeman opět vyhrál. V Jihlavě získal 57 procent hlasů, v celé republice pak bezmála 55 procent.

Ještě těsnější z tohoto pohledu byla přímá volba v roce 2018. „Zeman zvítězil v Jihlavě před Jiřím Drahošem. Oba postoupili do druhého kola v celé České republice. V Jihlavě získal Zeman 38 procent hlasů, v celé České republice 38,6 procenta: prakticky totožný výsledek. A to samé ještě těsnější platilo i pro druhé kolo: Zeman v Jihlavě získal 51 procent, v celé republice 51,4 procenta,“ pokračoval moderátor.

Stejné výsledky jako do Sněmovny

Obdobná nálada společnosti panuje nejen u voleb prezidentských, ale také sněmovních. „Rok 2010 a těsné vítězství ČSSD. V Jihlavě strana získala 21,5 procenta, v celém Česku pak 22,1 procenta. Stejně volili v Jihlavě – jako v celé republice – i ODS: 19,9 procenta. Celorepublikově pak strana získala něco málo přes 20 procent,“ přiblížil Suchoň.

Situace s takřka totožnými výsledky se opakovala i v roce 2013, 2017 a 2021. „Po nástupu koalic v roce 2021 v Jihlavě zvítězila koalice Spolu s 29,2 procenty, v celé České republice získala 27,8 procenta. Na druhém místě skončilo, stejně jako v České republice, také v Jihlavě hnutí ANO – se ziskem 25,2 procenta,“ dodal moderátor.

Tagy: