Socialismus z Čechů nezmizel, říká expertka. Zkritizovala důvěru lidí, že se o ně postará stát

Expertka na finanční gramotnost Jana Merunková

Co na to vaše peněženka (16)

Socialismus nezmizel, stále máme pocit, že se o nás stát postará, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS expertka na finanční gramotnost Jana Merunková. Podle ekonoma Lukáše Kovandy nesou svůj díl viny i politici, kteří tento dojem vytvářejí.

„Češi si moc neuvědomují, že budou muset participovat na svých penzích,“ upozornila v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS expertka na finanční gramotnost Jana Merunková. „Jde o nejsmutnější statistiku, kterou vůbec můžeme zmínit. Každých pět let dělá ministerstvo financí měření finanční gramotnosti, teď nás zrovna jedno čeká. To poslední dopadlo tak, že se zvýšila důvěra lidí v to, že se o ně stát postará, a to na 85 procent z nás. Socialismus nezmizel, furt máme pocit, že jsme dostatečně dlouho pracovali a máme nárok, abychom dostávali od státu všechno zpátky,“ popsala Merunková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Donutit lidi spořit na důchod je obtížné, řekl Bednář. Matesová: Čtyřicátníci se musí zajímat

Na to by ale podle ní lidé rozhodně spoléhat neměli. „Takhle ten systém nefunguje, je potřeba se o sebe starat,“ upozornila Merunková.

Podobně to vidí i ekonom Lukáš Kovanda. „Nárokovost společnosti narůstá. Je to pro mě překvapivé zjištění, protože bych čekal, že jak se vzdalujeme od období socialismu, budou lidé přijímat větší a větší díl odpovědnosti za své zajištění na stáří,“ uvedl.

Svůj díl viny na této situaci podle něj nesou politici. „Neustále se zaklínají tím, jak se postarají o občany. Oni vytvářejí dojem, že vodí občana za ručičku. Končí to velkým státním dluhem, protože postarat se o občany znamená vzít peníze z kapes nějakých budoucích nenarozených,“ uvedl Kovanda s tím, že jde o slepou uličku.

Tagy:
investice Lukáš Kovanda finanční gramotnost důvěra Co na to vaše peněženka starobní důchod Jana Merunková