Král gest dobré vůle, smějí se Ukrajinci ruskému ministrovi a slibují mu pomoc s ústupem

Zpomalení tempa ruské invaze na Ukrajině je záměrné a má minimalizovat počet civilních obětí, prohlásil ve středu podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru na jeho slova vtipně zareagovalo a ruského politika ironicky označilo za „krále gest dobré vůle“.

Sergej Šojgu během vystoupení na schůzce ministrů obrany Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) tvrdil, že speciální operace – jak Rusko oficiálně nazývá válku na Ukrajině – pokračuje podle zamýšleného plánu a bude dosaženo všech jejích cílů. „Dělá se vše pro to, aby se předešlo obětem mezi civilním obyvatelstvem. To samozřejmě zpomaluje tempo ofenzivy, ale děláme to záměrně,“ citovala Šojgua agentura TASS.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálních sítích jej s nadsázkou označilo za „krále gest dobré vůle“ a slíbilo, že ukrajinští vojáci zpomalení invaze přemění v ústup ruské armády.

Moskva od začátku války na Ukrajině, která trvá už šest měsíců, prohlašuje, že neútočí na civilisty. Zprávy, které přicházejí od ukrajinských představitelů nebo z nezávislých médií ale hovoří o častých zásazích rezidenčních oblastí, zdravotnických zařízení nebo škol v ukrajinských městech a o úmrtích a zraněních místních obyvatel.

Šojgu ve svém projevu také tvrdil, že ruská invaze na Ukrajinu byla nutná, protože Kyjev představoval „skutečnou hrozbu“ pro obyvatele ukrajinského Donbasu, průmyslové oblasti na východní Ukrajině s početným ruskojazyčným obyvatelstvem, i pro Rusko. Šojgu také prohlásil, že Rusko pokračuje v nastolování míru na obsazených ukrajinských územích, a obvinil Západ, že jeho dodávky zbraní na Ukrajinu prodlužují konflikt a zvyšují počty obětí.

Ukrajina si během středy připomínala 31. výročí své nezávislosti. V předvečer svátku se objevila varování před nebezpečím ruských raketových útoků, úřady proto zakázaly hromadné akce. Právě ve středu rovněž uplynulo půl roku od vpádu ruských vojsk do země.

Generál britské armády Richard Dannatt má za to, že válka na Ukrajině je pro Vladimira Putina noční můrou. Ukrajinci podle něj připravují pečlivě promyšlenou protiofenzivu s cílem dobýt zpět Cherson.

Tagy: