Rusové zmasakrovali vlastní vojáky. Chtěli se vzdát Ukrajincům, ukazuje video

Ruští vojáci pálí na ukrajinské pozice

Ruské dělostřelectvo střílelo na své vojáky

Záběry z východu Ukrajiny ukazují naprostou bezohlednost ruské armády vůči vlastním vojákům. Ruské dělostřelectvo totiž zahájilo palbu na své bojovníky poté, co se chtěli vzdát ukrajinské armádě. Informoval o tom ukrajinský web The Kyiv Post a německý deník Bild.

V sobotu 28. září zahájily ruské síly rozsáhlý útok za použití tanků a obrněných vozidel proti ukrajinské 33. samostatné mechanizované brigádě u obce Kostiantynivka v Doněcké oblasti. Podle nedělního prohlášení kyjevského vojenského centra byl útok zastaven, když čelo ruské kolony narazilo na minové pole a následně bylo zasaženo útoky kamikadze dronů, píše web The Kyiv Post.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinův režim se zhroutí, řekl disident propuštěný z gulagu. Vyzval k přípravě ruské demokracie

Řada ruských vojáků se kryla ve stromořadí poblíž pozic 33. brigády a zřejmě se připravovala na pokračování pěšího útoku. Po utrpění značných ztrát se sedm ruských vojáků rozhodlo vzdát. Vojáci odložili zbraně a vyšli ze zalesněného prostoru se zdviženýma rukama. Ukrajinci vyslali dron, který je dovedl k pozicím obsazeným ukrajinskými vojenskými obránci.

Ruské dělostřelectvo však následně začalo střílet na své vlastní vojáky. První střela zasáhla zadní část ustupující linie, což přimělo ostatní vojáky padnout k zemi. Když se pak pokusili znovu vstát a utéct, zasáhly skupinu další dvě střely. Ty zabily nebo zranily všechny kromě jednoho, který pokračoval v útěku směrem k pozici 33. pluku.

Celý incident včetně původního útoku, pokusu o kapitulaci ruského vojenského personálu a dělostřeleckého úderu zachytily kamery a následně jejich záznam byl zveřejněn na telegramovém kanálu brigády. Jak podotkl The Kyiv Post, nejedná se zdaleka o jediný případ, kdy ruské síly střílejí na vlastní personál.

Německý deník Bild informoval, že Rusko denně posílá na smrt stovky vlastních vojáků. „Záběry z víkendu působivě ukazují, že pro Putina a jeho režim jsou lidské životy bezvýznamné. Bez ohledu na to, zda jsou ruské, ukrajinské nebo jiné,“ napsal Bild.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy: