Soudci se staví do role samolibých elit. Kazí si pověst, varovala exministryně Benešová

Marie Benešová

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:00

Prezident republiky Miloš Zeman zkritizoval soudce za to, že si nechtějí nechat sáhnout na platy. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) si soudci tímto odporem kazí pověst. „Budou se rozevírat nůžky mezi nimi a jejich aparátem, a ten bude naštvaný,“ řekla Benešová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Soudci podle Marie Benešové mluví jen o platech, ale měli by prý zvednout také jiná témata. „Zatím vždy uspěli a nevylučuji, že se jim to podaří znovu. Zkazí si pověst. Staví se do role samolibých elit,“ řekla bývalá ministryně spravedlnosti v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle ní se platové nůžky mezi soudci a jejich aparátem budou rozevírat. „A ten bude naštvaný. Snažila jsem se jim to vždy vyrovnat odměnami, ale to není řešení. Mezi odborným aparátem a soudci vznikne napětí. Bude nespokojenost a bude to vybublávat ven,“ dodala Marie Benešová.

V tomto ohledu souzněla se současným ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Také podle něho soudci „nedělají dobře“, byť na protest proti zmrazení platů mají právo. „Není dobré pro jejich reputaci, aby podávali žaloby, že když přijdou o šest tisíc korun, že přijdou o nezávislost. Za to jim ty peníze nestojí,“ řekl Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Zeman: Vynikám extrémní zdvořilostí

Oba diskutující tak reagovali na to, že senátoři posvětili návrh poslanců na zmrazení platů ústavních činitelů na úrovni roku 2021, což se dotkne právě i soudců.

Za neochotu na platy loňského roku přistoupit soudce kritizoval i prezident republiky Miloš Zeman. U příležitosti jmenování sedmi nových mužů a žen do soudcovských talárů dokonce hovořil o „nenažranosti“.

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, protestují proti pouhému zmrazení svých platů a argumentují svou nezávislostí,“ řekl Zeman v úterý v Lánech. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra odmítl Zemanovy výroky komentovat.

Tagy:
Miloš Zeman ODS CNN Prima NEWS Marie Benešová platy Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové ANO 2011 ministr spravedlnosti Libor Vávra Pavel Blažek soudci zmrazení platů Soudcovská unie České republiky