Vynikám zdvořilostí, řekl Zeman při jmenování soudců. Kvůli platům zmínil „nenažranost"

Miloš Zeman, Zbiroh 2017

Zeman jmenoval soudce

Prezident Miloš Zeman v úterý při jmenování sedmi nových soudců zkritizoval neochotu stávajících soudců nechat si zmrazit platy. Zmínil výraz „nenažranost“. Za ostudu české justice pak označil případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a nákupu letounů CASA. Případ skončil téměř po deseti letech pravomocným osvobozením Parkanové.

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, (…) protestují proti pouhému zmrazení svých platů a argumentují svou nezávislostí,“ prohlásil Zeman. Upozornil, že politici mají být rovněž nezávislí a proti zmrazení svých platů neprotestují.

„Chtěl bych vám popřát, abyste (...) dýchali –⁠ ne-li se svým národem, tedy alespoň se státním rozpočtem, a abyste platy, které vám byly v minulosti přisouzeny, akceptovali,“ řekl prezident nováčkům.

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců stouply v lednu 2022 až o šest procent. Od 1. února 2022 ale budou brát stejné peníze jako loni, a to až do konce roku.

Důvodem vládní iniciativy jsou snahy snížit výdaje státního rozpočtu. „Vláda s ohledem na státní rozpočet a jeho vývoj v posledních letech hledá úspory, a to i v jednotkách milionů korun. Každá částka je důležitá. Tempo zadlužování je nutné zastavit. Tímto krokem za 11 měsíců uspoříme zhruba 0,6 miliardy korun,“ obhajoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novela může být v rozporu s Ústavou

Vládní předlohu k platům ústavních činitelů Sněmovna schválila v lednu ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. „Zadlužení státního rozpočtu je bezprecedentní, taková situace tu nikdy nebyla. Proto návrh předkládáme ve stavu legislativní nouze. Politicky jsme o tom rozhodovali jako vláda 29. prosince,“ podotkl Jurečka.

Předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) ale varoval před tím, že novela se může dostat do rozporu s ústavním pořádkem, protože zasahuje i do platů soudců.

Zástupci opozičního hnutí ANO varovali, že kvůli soudcovským platům i schválení ve stavu legislativní nouze možná novelu zruší Ústavní soud. Přesto ANO návrh podpořilo. Šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová se však pozměňovacím návrhem snažila, aby platy nebyly sníženy jen letos, ale aby úprava platila pět let.

O kauze CASA, která skončila pravomocným osvobozením Parkanové i jejího podřízeného, Zeman zopakoval, že je ostudou nejen soudců, ale i státních zástupců.

Návrh na jmenování sedmi soudců schválila vláda Petra Fialy (ODS) před Vánoci. Předložila ho ještě minulá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), její nástupce Pavel Blažek (ODS) se s ním ztotožnil. Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, nyní zamíří k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze.

Dvojice adeptů, kteří byli justičními čekateli, je od úterý součástí okresních soudů v Kladně a v Přerově. Na zámku v Lánech složily slib i dvě ženy, které tak nemohly učinit při prosincovém ceremoniálu.

Kdo může být soudcem?

V prosinci Zeman jmenoval 50 soudců. Jejich jmenovací dekrety podepsal během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici, slib pak soudci složili 15. prosince. Dvě ze jmenovaných tak ale učinit nemohly a Hrad tehdy avizoval, že jim nabídne náhradní termín.

Soudcem se může stát český občan, který je bezúhonný a dosáhl věku nejméně 30 let. Většině kandidátů je 30 až 32 let, nejstarší z kandidátek je 36. Podle návrhu nahradí soudce, kteří z funkcí v rámci přirozené obměny odejdou do konce roku.

Tagy: