Z internetu až do Europarlamentu: Příběh influencera oblétl svět. Prozradil, jaký balík vydělává

Kyperský influencer Fidias Panayiotou se stal europoslancem.

Kdo povede Evropskou unii?

Z internetové senzace až do Evropského parlamentu? To není pouze příběh lídra Přísahy a Motoristů sobě Filipa Turka, ale i kyperského influencera Fidiase Panayiotoua. Ten v kariéře na sociálních sítích pokračuje i nadále. Nyní svým fanouškům názorně ukázal, kolik si coby europoslanec vydělá.

„Kolik peněz si vydělám jako člen Evropského parlamentu? No, je toho dost, začněme s mým platem. Každý měsíc dostanu osm tisíc eur (přes 200 tisíc korun), a k tomu každý pracovní den, když přijdu do parlamentu, podepíši se a dostanu dalších 350 eur (téměř devět tisíc korun),“ vysvětluje na začátku svého videa Panayiotou, který na internetu vystupuje především pod svým křestním jménem Fidias.

ČTĚTE TAKÉ: Řeznice bez kampaně i influencer, co se nezajímá o politiku. Kdo všechno uspěl ve volbách?

Zmíněné denní kapesné za podpis označuje za „pěkně divné“. Dále zmiňuje, že coby europoslanec získává 30 tisíc eur (přes 760 tisíc korun) měsíčně na to, aby mohl zaplatit členy svého týmu. „Navíc mohu mít přímo ve své domovské zemi kancelář, a na to mi dají dalších pět tisíc eur (téměř 127 tisíc korun).“

Fidias zmiňuje také další čtyři tisíce eur na promo své vlastní práce v Europarlamentu. „Další skvělý (proplacený) výdaj je deset tisíc eur měsíčně za to, že sem přivedu různé lidi na pár dní, aby zde navázali kontakty a pochopili, co tady děláme,“ pokračoval influencer, ze kterého se stal aktivní politik.

Dále Kypřan vypočítává, že přímo v Bruselu má k dispozici osobního řidiče a navíc má možnost získávat letenky byznysové třídy na lety do své domoviny, tedy na Kypr. Na závěr se svých příznivců táže: „Myslíte si, že jsme přeplacení, nebo nikoliv?“

Celková suma, kterou sám Fidias vyčíslil, je 60 tisíc eur měsíčně, což je v přepočtu více než jeden a půl milionu korun.

Kam se připojím? Výběr na sledujících

Kyperský europoslanec také výběr, do které evropské frakce bude patřit, pojal coby youtuber. Své fanoušky totiž nechal na sociální síti Tik Tok hlasovat a zapřísáhl se, že výsledky bude dodržovat.

Ve hře však nebylo, že by se přidal ke kterékoliv skupině. Podle svých slov dostal na stůl zajímavou nabídku vstoupit do rodiny evropských Zelených. Příznivcům tak vytvořil anketu, zda se má stát Zeleným, nebo zůstat nezávislým a nezařazeným europoslancem. „Myslím, že jsem udělal tu nejdemokratičtější věc v dějinách,“ komentoval své rozhodnutí europoslanec. Výsledky ankety mu pak ustanovily, že zůstal nezařazeným.

Mimo něj se do Evropského parlamentu dostalo dalších pět Kypřanů. Dva z nich pochází z křesťansko-demokratické strany Demokratické shromáždění. Zbylá tři kyperská křesla si v Bruselu, potažmo Štrasburku, rozebrali centrista, komunista a ultranacionalista.

Tagy: