Úsporná korunovace? Škoda pro krále, bude to připomínat inauguraci prezidenta, říká Špaček

Korunovace britského krále se dnes připravuje mnohem civilněji a skromněji, což má symbolizovat úspory v nelehké době. Méně okázalý ceremoniál však ve výsledku může připomínat spíše inauguraci prezidenta, upozornil odborník na etiketu Ladislav Špaček v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Sobotní ceremoniál je naplánovaný do posledního detailu. „Rozhodně se nepočítá s žádnou improvizací,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Ladislav Špaček. Připustil ale, že oproti minulým letům se objevily drobné změny. Korunovace podle něj bude mnohem civilnější a skromnější. „Jednoduchost má symbolizovat šetření a úspory,“ vysvětlil odborník na etiketu.

ČTĚTE TAKÉ: Opulentní, drahá a překvapivě deštivá. Jak vypadala korunovace královny Alžběty II.?

Podle něj je to ale škoda. „Stálo by za to našetřit si na korunovaci ještě v té původní, okázalé a monumentální podobě,“ řekl. Dodal, že pokud bude ceremoniál takto skromný, bude připomínat spíše prezidentskou inauguraci. „A to je pro krále škoda,“ doplnil.

Ladislav Špaček v pořadu Nový den zavzpomínal také na své osobní setkání s Karlem III., ke kterému došlo v 90. letech. Celý rozhovor je k dispozici ve výše přiloženém videu.

Tagy: