Opulentní, drahá a překvapivě deštivá. Jak vypadala korunovace královny Alžběty II.?

Karel III., který bude v sobotu oficiálně korunován na krále Velké Británie, dlouho dopředu avizoval, že jeho korunovace bude méně opulentní než ty, kterým Londýn přihlížel v historii. Ve své době nejnákladnější byla korunovace jeho matky, Alžběty II., které přihlíželo osm tisíc hostů.

Byl 2. červen roku roku 1953. Všichni doufali, že bude teplo, jenže korunovace Alžběty II. probíhala v Londýně, takže tradičně sprchlo. Přesto se korunování nejdéle vládnoucí panovnice Británie zapsalo do historie jako dost možná nejhonosnější ceremoniál vůbec.

V přepočtu na dnešní peníze by akce vyšla daňové poplatníky na více než miliardu korun (v současnosti se ale spekuluje o tom, že Karlova korunovace bude kvůli nákladům na bezpečnost ještě dražší).

ZAJÍMAVÉ DOKUMETY O KRÁLOVSKÉ RODINĚ NABÍZÍ PRIMA+: https://zeny.iprima.cz/online-na-prima-dokumenty-o-britske-kralovske-rodine-alzbeta-charles-diana

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Pečlivé přípravy

Korunovace Alžběty II. se připravovala dlouhých 14 měsíců. Westminsterské opatství kvůli tomu muselo projít menší renovací. V chrámu se budovala nová pódia, aby mohlo akci přihlížet osm tisíc hostů. Karel III. jich bude mít čtyřikrát méně.

Westminsterské opatství se také pečlivě uklízelo a čistilo a vrcholem všeho byla instalace pětitunového slavnostního koberce.

Korunovace v televizi

Hlavním faktorem, který ale Alžbětinu korunovaci odlišoval od těch předchozích, byl mediální zájem. Šlo totiž o vůbec první korunovaci, kterou přenášely televizní kamery do celého světa.

Zároveň šlo teprve o druhou globální událost, která si vysloužila takový mediální zájem. Tou první byla inaugurace amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera.

Jen v Británii si korunovaci pustilo v televizi zhruba 27 milionů lidí, dalších 11 milionů lidí poslouchalo rozhlasový přenos.

„Byla to jedna z nejúžasnějších ceremonii, jaké kdy Westminsterské opatství přihlíželo,“ vzpomínal na korunovaci manžel Alžběty II., zesnulý princ Philip. Westminsterské opatství hostí každou korunovaci britského (anglického) krále už od roku 1066.

Zájem o královnu

Součástí korunovace byla i tradiční slavnostní promenáda z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, která je na programu i v případě Karla III., tentokrát ale bude mnohem kratší.

V závěru slavnostního dne se nově korunovaná Alžběta II. objevila na balkoně Buckinghamského paláce, aby jako oficiální vládkyně Velké Británie pozdravila přihlížející davy.

Reakce na mladou královnu byly tak pozitivní, že se Alžběta vracela na balkon hned šestkrát.

Tagy: