Spadlé stromy, zatopené domy a uvízlé vozy. Hasiči po bouřkách hlásí téměř 900 výjezdů

Hasiči o víkendu řešili 878 událostí.

Česko zasáhly silné bouřky

Hasiči zasahovali při víkendových bouřkách u téměř 900 událostí, nejvíce, téměř 300 jich bylo ve Středočeském kraji. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených prostor nebo komunikací a odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovala mluvčí hasičů Lucie Pipiš. Prudké bouře s přívalovým deštěm zasáhly Česko zejména v neděli a v noci na pondělí.

Během víkendu hasiči řešili 878 událostí. „Nejčastěji šlo o technické pomoci: čerpání vody, vyproštění vozidel z lagun, monitoring hladiny řek nebo odstraňování stromů z komunikací,“ uvedl Hasičský záchranný sbor ČR.

Vedle čerpání vody ze zatopených míst a odstraňování popadaných stromů vyprošťovali hasiči vozidla z lagun nebo monitorovali hladiny řek. Uvízlé auto z laguny bylo nutné vyprostit například v Jeremiášově ulici v Praze. U obce Hřibsko na Královéhradecku zasahovali hasiči také u dvou dopravních nehod, v obou případech to bylo kvůli záplavě. Řidičce jednoho z automobilů museli hasiči podle mluvčí kvůli rychle stoupající vodě pomoci z auta ven. „Připravené pytle s pískem pak hasiči navezli například do Stěžer na Královéhradecku, kde voda a bahno zaplavily ulici,“ podotkla mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Deštivé počasí ochladí Česko. Poslední slovo neřekly ani bouřky, kdy se pak vrátí tropy?

Velké škody v neděli způsobil přívalový déšť zejména na Prachaticku a Rokycansku, zaplavil ulice i desítky sklepů. Intenzivně pršelo také v Praze a ve středních Čechách. Na letišti v Ruzyni bylo na nezbytně nutnou dobu přerušeno odbavení. Večer bouřky dorazily také na Moravu, v Brně kvůli tomu zrušili úvodní koncert Festivalu Špilberk na nádvoří hradu. Problémy byly i na železnici, vlaky dosud nejezdí mezi Dačicemi a Slavonicemi, dráha může být kvůli dešťům podemletá.

Stovky výjezdů ve Středočeském kraji

Nejvíce událostí zaznamenali hasiči ze Středočeského kraje. „Včera od 15:30 do půlnoci jsme zaznamenali celkem 321 výjezdů, z čehož bylo 272 technických pomocí (178 čerpání vody, 40 odstranění nebezpečných stavů, 39 stromů, 9x jsme monitorovali vodní toky),“ napsali na sociální síti s tím, že nejvíce problémů evidoval okres Praha-východ, celkem 108 událostí. Následovaly Praha-západ (61) a Kladno (45).

Škody bouřka napáchala i v Pardubickém kraji. Voda zaplavovala domy i silnice. Hasiči likvidovali následky zejména na Svitavsku a Pardubicku až do rána, uvedl mluvčí krajských hasičů Milan Polák. „V Rohovládově Bělé byla jednotka povolána k čerpání vody z garáže. V Městečku Trnávka na Svitavsku bylo nutné odstranit strom z komunikace, aby mohl projet autobus. U obce Lány odstranila jednotka u Dašic větev, která překážela na silnici, a poté se vrátila zpět na základnu,“ uvedl Polák.

U Moravské Třebové na Svitavsku v pondělí ráno havaroval autobus poté, co mu do cesty spadl strom. „Padající strom zasáhl autobus do předního skla. Řidič utrpěl zranění a byl odvezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Hasiči strom odřezali a doprava je nyní vedena kyvadlově jedním pruhem,“ uvedl mluvčí.

Déšť komplikoval situaci také v hlavním městě. V pražské Ruzyni podle meteorologů spadlo za hodinu kolem 60 milimetrů srážek. Cestující museli počítat se zpožděním letů, ale nijak zásadním. Hasiči v hlavním městě pomáhali s odčerpáváním vody ze sklepů a komunikací, v Jeremiášově ulici vyprošťovali také auto uvízlé v laguně.

Tagy: