Gangy zlodějů cílí na olivový olej. Španělské obchody jsou zoufalé, tekuté zlato chrání řetězy

Španělské obchody se potýkají s gangy zlodějů, kteří kradou olivový olej ve velkém, informuje Financial Times. Komoditu, která zaujímá základní místo ve španělské gastronomii, pak prodávají na černém trhu.

Podle nejnovějších údajů je olivový olej nejkradenějším produktem v supermarketech v osmi ze 17 španělských regionů, včetně tří nejlidnatějších, tedy Madridu, Katalánska a Andalusie, informuje Financial Times. V celostátním měřítku se však na vrcholu seznamu nejkradenějšího zboží stále nachází alkohol.

ČTĚTE TAKÉ: Dvojice cizinců řádila v obchodech okolo Prahy. Při krádežích používala vychytralou taktiku

Španělsko je největším světovým producentem olivového oleje, kterému se v zemi dostalo přízviska oro líquido, neboli tekuté zlato, a zaujímá ústřední místo v místní kuchyni.

Hlavními lupiči jsou zločinecké gangy, které se zaměřují na prodej této suroviny na černém trhu. V důsledku úmorných veder a neúrody, které v posledních letech Pyrenejský poloostrov sužují, se cena oleje téměř zčtyřnásobila. Španělé byli v roce 2020 zvyklí kupovat litr oleje za méně než pět eur. Nyní se však vyšplhal až k cenovce 14 eur za litr. Spotřebitelé snažící se ušetřit tak vyhledávají alternativní způsoby, jak si olej obstarat.

Aby supermarkety krádežím zabránily, svazují velké pětilitrové lahve k sobě a řetězy je připevňují k regálům, píše Sky News. V dalších obchodech jsou litrové lahve opatřeny bezpečnostními štítky, které musí personál odstranit. José Izquierdo ze španělského řetězce supermarketů Eroski však uvedl, že zloději se naučili opatření obcházet a k rozbití visaček používají magnetická zařízení.

Obětí krádeží jsou i pěstitelé oliv a společnosti, které lisují olivy na olej, přičemž zloději jim měli ukrást už desítky tisíc litrů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Tagy: