Špatné volební lístky překvapily stovky lidí na Liberecku. Vadnou sadu dostal i hejtman Půta

Poštovní schránka s volebními lístky (ilustrační snímek)

Špatné volební lístky překvapily stovky lidí na Liberecku

Několik stovek domácností v Hrádku nad Nisou na Liberecku dostalo do schránek špatné volební lístky. Namísto kandidátů z Libereckého kraje jim doručovatelé nabídli seznamy s politiky, kteří kandidují v sousedním Ústeckém kraji. Volební lístky ze sousedního kraje dostal do schránky i liberecký hejtman Martin Půta. „Ještě než jsem je vytáhl ze schránky, už mi mnoho lidí psalo, jestli jsme se přestěhovali z Libereckého do Ústeckého kraje," okomentoval hejtman s úsměvem. Situaci prý okamžitě řešil s vedením České pošty.

Pro řadu lidí byla obálka s nesprávnými lístky velkým překvapením. „Šedesát osm let žiju v Libereckém kraji, chodím pravidelně k volbám, ale tohle se mi ještě nestalo. Sousedka si ze mě dělala legraci, že budu muset jet k volbám autobusem do Ústí nad Labem,“ svěřila se jedna z místních Milada Nová.

ČTĚTE TAKÉ: Netušili jsme, že největší český rasista je Japonec, říkají krajané z Okamurovy rodné hroudy

Podle Matyáše Vitíka, mluvčího České pošty, šlo o chybu jednotlivce. „V Hrádku nad Nisou distribuujeme zhruba šest tisíc obálek a asi ve třech stech případech došlo k záměně volebních lístků. Místo pro Liberecký kraj byly do těch obálek vloženy lístky pro Ústecký kraj. My jsme hned následující den vypravili speciální pochůzku, aby těch 300 adres dostalo správné volební lístky, a v současné době už všichni v Hrádku mají správné kandidátky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vitík.

Starosta Hrádku Pavel Farský se neobává, že by chybné doručení volebních lístků způsobilo při krajských volbách příští týden nějaké zmatky. „Ve volebních místnostech budou připravené správné sady lístků. Lidem navíc budeme rozesílat adresné esemesky naším infokanálem, že došlo k omylu a ať opravdu tyto lístky nepoužívají,“ informoval starosta.

Hrádek nad Nisou leží na trojmezí u hranic s Polskem a Německem, na Ústecko je to odsud zhruba tři čtvrtě hodiny autem.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přehled o kandidátech i názory místních. Sledujte předvolební speciály na CNN Prima NEWS

Tagy: