Speciální jednotky se připravují na evakuaci Zelenského. K riskantní akci by došlo v noci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ruským cílem číslo jedna, přesto nadále zůstává v ostřelovaném Kyjevě. Z hlavního města by ho však mohla evakuovat speciální jednotka složená z elitních britských vojáků a příslušníků amerického námořnictva SEALs. Více než dvě stě vojáků riskantní akci trénuje v Litvě, dojít by k ní mohlo v noci. Má to však jeden háček – samotného prezidenta.

Volodymyr Zelenskyj stále zůstává v ostřelovaném Kyjevě, a to i přesto, že je jedním z hlavních cílů speciálně vycvičených zabijáků z takzvané Wagnerovy skupiny i ruských Specnaz. Před několika dny o tom informovala zahraniční média.

Ukrajinského prezidenta by však z ostřelovaného města mohly evakuovat speciální jednotky. Více než 70 britských elitních vojáků komanda SAS se podle informací webu The Sun připojilo ke 150 příslušníkům amerického námořnictva SEALs na odlehlé základně v Litvě, aby naplánovali odvážnou noční akci.

Společně s elitními ukrajinskými vojáky nyní trénují a vymýšlejí, jak by Zelenského z Kyjeva evakuovali. „Nejpravděpodobnější rozumnou možností by mohlo být přemístění Zelenského mimo Kyjev, kde by ho mohli vyzvednout. Máme k dispozici letadla, ale vzdálenost je kritická,“ sdělil webu vysoce postavený britský zdroj.

MUDr. Tereza Lamberská Ph.D vystudovala všeobecné lékařství na 3.LF UK a po promoci v roce 2009 nastoupila na novorozenecké oddělení porodnice u Apolináře, kde pracuje dosud. Kromě klinické praxe na oddělení intenzivní a resuscitační péče o novorozence se dlouhodobě věnuje výzkumu metod stabilizace a resuscitace extrémně a těžce nezralých novorozenců na porodním sále. Pozornost věnuje také rodičům svých malých pacientů. Dlouhodobě spolupracuje s organizací Nedoklubko a je členkou rodičovského spolku Aponedo (Apolinářská nedonošeňátka). Řízením osudu se sama stala šťastnou maminkou předčasně narozených dvojčat. Díky tomu na své oddělení nahlédla i „z druhé strany“ – očima matky – a uvědomila si, jak moc je důležitá podpora rodičů.

Evakuaci ze země však Zelenskyj v minulosti zavrhl. Nabídku pomoci od USA odmítl se slovy: „Potřebuji munici, ne odvoz.“ Situace se však zhoršila, a tak je možné, že by nyní mohl nabídku Západu zvážit. Evakuace Zelenského však začne pouze v případě, kdy o ni prezident sám požádá. Konečná destinace, kam bude ukrajinský vůdce následně evakuován, není známá.

Rusové, jděte protestovat

V průběhu neděle se Zelenskyj několikrát obrátil na veřejnost. V několika videohovorech promluvil o aktuální situaci v zemi a apeloval i na obyvatele Ruska. Vyzval je, aby nemlčeli a šli protestovat. „Občané Ruska, pro vás to není jen válka za mír! Je to válka za vaši zemi,“ řekl a plynule přešel z ukrajinštiny do ruštiny.

„Pokud budete nyní mlčet, promluví za vás později vaše bída a odpovědí na ni budou jen represe,“ vzkázal. Stejně jako Ukrajinci, i Rusové nyní podle něho čelí volbě „mezi životem a otroctvím“. Mimo jiné potvrdil středeční útok na letiště ve městě Vinnycja. Uvedl, že na místo dopadlo osm ruských raket. „Raketový úder je brutální a cynický. Letiště je zcela zničené,“ řekl.

Připomněl také města, která čelí ostřelování ruských vojsk. Zmínil Charkov, Kyjev, Mykolajiv a nově také Oděsu. „Chtějí bombardovat Oděsu. Město, kam Rusové vždycky jezdili na dovolenou a kde vždycky odpočívali, když bylo teplo. A co teď? Útok proti Oděse. Bude to vojenský a historický zločin,“ rozčílil se ukrajinský prezident.

Tagy:
Litva válka Velká Británie pomoc Ukrajina cvičení evakuace příprava Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kyjev Speciální jednotky Námořnictvo Spojených států amerických Navy SEALs