Zoufalá slova Zelenského: Možná je to naposled, co mě vidíte. Co vzkázal Rusům?

Volodymyr Zelenskyj ve vojenské výzbroji

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v neděli prostřednictvím videohovoru několikrát obrátil na veřejnost. Ve svém proslovu potvrdil středeční útok na letiště ve městě Vinnycja. Podle jeho slov na místo dopadlo osm ruských raket a je prý zcela zničené. Zelenskyj také opět vyzval zahraniční lídry k vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. Obrátil se také na obyvatele Ruska.

„Právě jsem obdržel zprávu o raketovém útoku na Vinnycju. Osm raket dopadlo na naše město, na naši mírumilovnou, dobrou Vinnycju, která nikdy nijak neohrožovala Rusko. Raketový úder je brutální a cynický. Letiště je zcela zničené,“ řekl ve svém proslovu Zelenskyj.

„Ruská vojska pokračují v ničení naší infrastruktury, našeho života, který jsme vybudovali my, vybudovali ho naši rodiče, prarodiče, generace Ukrajinců,“ pokračoval. „Každý den opakujeme: Zavřete nebe nad Ukrajinou. Uzavřete jej pro všechny ruské rakety, pro ruská bojová letadla, pro všechny teroristy. Vytvořte humanitární leteckou zónu,“ vyzval zahraniční lídry Zelenskyj.

O vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou Zelenskyj prosí už několik dní. Naposledy to bylo v sobotu, kdy svůj soukromý videohovor s americkými zákonodárci začal slovy, že je to možná naposledy, co ho vidí živého. Prezident zůstal v Kyjevě, i když město ze severu ohrožuje ruská obrněná kolona.

Útok na Oděsu bude historický zločin

V jednom ze svých nedělních videohovorů Zelenskyj připomněl také města, která čelí ostřelování ruských vojsk. Zmínil Charkov, Kyjev, Mykolajiv a nově také Oděsu. „Chtějí bombardovat Oděsu. Město, kam Rusové vždycky jezdili na dovolenou a kde vždycky odpočívali, když bylo teplo. A co teď? Útok proti Oděse. Bude to vojenský a historický zločin,“ rozčílil se ukrajinský prezident.

V projevu se obrátil i na obyvatele Ruska. Vyzval je, aby nemlčeli a šli protestovat. „Občané Ruska, pro vás to není jen válka za mír! Je to válka za vaši zemi,“ řekl a plynule přešel z ukrajinštiny do ruštiny. „Pokud budete nyní mlčet, promluví za vás později vaše bída a odpovědí na ni budou jen represe,“ vzkázal. Stejně jako Ukrajinci, i Rusové nyní podle něho čelí volbě „mezi životem a otroctvím“.

Zelenskyj stále zůstává v ostřelovaném Kyjevě, a to i přesto, že je jedním z hlavních cílů speciálně vycvičených zabijáků z takzvané Wagnerovy skupiny i ruských Specnaz. Před několika dny o tom informovala zahraniční média.

V neděli pak vyšlo najevo, že se speciální jednotky Velké Británie a USA připravují na jeho evakuaci. Informovala o tom tisková agentura TASS s odkazem na The Sun. Podle britského deníku jde zhruba o 70 britských elitních vojáků z SAS a 150 příslušníků amerických Navy Seals. Připravovat se pak mají společně s ukrajinskými vojáky na základně v Litvě.

Deník také podotýká, že evakuace Zelenského začne v případě, že o ní prezident sám požádá. Konečná destinace, kam bude ukrajinský vůdce evakuován, není známa. Evakuace může údajně proběhnout v nočních hodinách.

Tagy: