Je Putin vážně nemocný? Odbornice popsala, co by se dělo, kdyby náhle zemřel

Putin není prvním Rusem, který v Kyjevě narazil

Šéf ukrajinské rozvědky promluvil o Putinově zdraví

Stále častěji se objevují spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin je těžce nemocný. Podle některých hlasů má rakovinu a trpí Parkinsonovou chorobou. Kdo by Putina nahradil, kdyby ve své funkci zemřel? To odhalila odbornice na ruskou vnitřní politiku z Oxfordu.

Devětašedesátiletý Putin je u moci již dvě desetiletí a loni podepsal zákon, který mu umožňuje kandidovat na další dvě šestiletá období v letech 2024 a 2030. Šéf Kremlu změnil zákony země tak, že by mohl být u moci nejméně do roku 2036. Jeho případné odstoupení z funkce je tedy nepravděpodobné.

Sarah Whitmoreová, odbornice na ruskou vnitřní politiku z Oxford Brookes University, řekla deníku The Mirror, co by se podle ní stalo, kdyby Putin ve funkci náhle zemřel. Zpočátku by se moci automaticky ujal premiér Michail Mišustin. Do tří měsíců by se však musely konat volby, aby byl vybrán Putinův nástupce.

Putin je kritizován za mírnost

Kdo by vyhrál, není podle expertky jasné, protože Putin jméno svého nástupce veřejně neřekl. Byl by to ale pravděpodobně někdo, kdo by pokračoval v úsilí o přežití současného režimu. „Je velmi pravděpodobné, že režim kolem Putina by si vybral vhodného důvěryhodného nástupce, který by vyhovoval jeho zájmům. Někoho, koho známe, jako je Šojgu (Sergej Šojgu, ruský ministr obrany, poznámka redakce). O něm se mluví jako o potenciálním nástupci a je považován za populární a přijatelnou tvář,“ míní Whitemoreová.

„Nebo by to mohl být někdo, koho neznáme, jako když přišel Putin, což byl tehdy nepříliš známý politik. Putinův nástupce může dokonce být tvrdší než současný prezident. Putin je kritizován, že na Ukrajině nepostupuje dostatečně tvrdě a že byl příliš mírný,“ řekla Whitemoreová.

Kreml se k žádným spekulacím o zdravotním stavu prezidenta Putina, které se v poslední době objevují stále častěji, oficiálně nevyjádřil. Objevují se názory, že ruský prezident má rakovinu a trpí Parkinsonovou chorobou. „V současné době je v Kremlu mnoho problémů. Jsem tak trochu skeptická, že kdyby měl vážné zdravotní problémy, věděli bychom o tom. Dá se předpokládat, že i kdyby měl nějakou nemoc, může ještě dlouho fungovat,“ vysvětlila Whitemoreová.

„Přístup k Putinovi je již nyní velmi omezený a osobní přístup je velmi kontrolovaný. Covid to ještě umocnil, aby se lidé nedostali do jeho blízkosti,“ dodala Whitemoreová.

Spekulace spojené s rakovinou

Spekulace navazují na nepotvrzené zprávy z Telegramu, že Putin možná brzy na určitou dobu zmizí, protože má podstoupit operaci spojenou s rakovinou. Putin údajně tajně jmenoval svého tajemníka bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, bývalého důstojníka kontrarozvědky KGB, aby převzal „kontrolu“ nad Ruskem v době jeho pracovní neschopnosti.

Sedmdesátiletý Patrušev je považován za klíčového architekta ukrajinské válečné strategie a muže, který Putina přesvědčil, že Kyjev je zaplaven neonacisty.

Tagy:
nemoc Vladimir Putin rakovina prezident KGB Parkinsonova choroba Sergej Šojgu úmrtí Oxford náhrada Rusko ministr obrany Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Michail Vladimirovič Mišustin Nikolaj Petrušev Daily Mirror Oxford Brookes University