Hrou si připomenou, proti komu bojují. Ukrajinci si vyrobili karty s ruskými zločinci

Ukrajina se inspirovala krokem USA starým dvacet let. Ozbrojené síly Ukrajiny ve spolupráci s dobrovolníky z mezinárodní zpravodajské komunity InformNapalm připravily balíčky hracích karet, které rozdávají obráncům země. Při hře si Ukrajinci a dobrovolníci z celého světa budou moci připomenout, proti komu stojí. Na kartách jsou totiž vyobrazeni ruští váleční zločinci, politici a propagandisté.

O novince informoval v pátek 13. května vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj, který se na výrobě karet aktivně podílel.

„Přesně před dvaceti lety, v roce 2002, vydalo centrální velení americké armády seznam válečných zločinců hledaných v balíčku karet, díky kterým si americká armáda zapamatovala své cíle. V roce 2022 dobrovolníci z InformNapalm pokračovali v této tradici,“ připsal k fotografii, která dává nehlédnout na některé karty z balíčku.

„Za podpory vojenského vedení Ukrajiny vznikly dva balíky karet s ruskými válečnými zločinci, ruskými politiky a propagandisty. Spojeným úsilím armády a dobrovolníků, snahou všech lidí dobré vůle, bude ‚mapa rasismu‘ nevyhnutelně poražena. A to jak na bojišti, tak v informační rodině,“ doplnil.

Historie sahá do občanské války

Například rudým králem je Alexandr Dvornikov, který byl od 8. dubna 2022 jmenován velitelem invaze na Ukrajinu. Předtím velel skupině vojsk „Jih“, píše agentura Ukrinform. Do povědomí se dostaly takzvané „identifikační hrací karty“ zejména z roku 2003, které měla americká armáda v Iráku.

V sadě byly vyobrazeny postavy jako Saddám Husajn, členové jeho rodiny, spolupracovníci a zaměstnanci. Díky nim se vojáci mohli lépe seznámit s nepřítelem. Dnes jsou tyto hrací karty sběratelskými klenoty.

Ani karty z let 2002/2003 však nebyly prvními svého druhu. Samotné základy speciálních hracích karet sahají až do občanské či druhé světové války. V té době vlády vyráběly tyto speciální hrací karty, které rozdávaly vojákům. Účel však by stejný. Jejich hraním si krátili čas a zároveň si zapamatovali důležité osoby nebo cíle na frontách.

USA podobnou myšlenku využily znovu v roce 2005, tentokrát však nepátraly po vojenských cílech, ale pohřešovaných či zavražděných osobách. Speciální herní balíček o 54 kartách představilo ministerstvo pro vymáhání práva na Floridě. Každá z hracích karet obsahuje informace a podrobnosti o jednom z nevyřešených případů, které zahrnují jak vraždy, tak i pátrání po pohřešovaných. Karty byly distribuovány ve věznicích.

Tagy:
hra válka vojáci Irák karty Saddám Husajn Ukrajina Florida USA Rusko nepřítel Druhá světová válka válečný zločin ruská invaze na Ukrajinu Valerij Zalužnyj Armáda Spojených států amerických