Sémě neočkovaných je novým bitcoinem, hlásají odpůrci. Spermabanky to vidí jinak

Spermabanka

Sperma (ne)očkovaných = zlato?

Sperma neočkovaných je nový bitcoin, tvrdí na sociálních sítích odpůrci očkování. Ti jsou přesvědčení, že jejich biologický materiál bude mít v blízké budoucnosti cenu zlata. České spermabanky to ale vidí jinak. Některé dokonce umožňují darovat pouze očkovaným mužům.

Modré oči, nejméně 180 centimetrů, vysokoškolské vzdělání a teď i konkrétní požadavky na očkovací status dárce. To jsou nároky kladené na kliniky.

„Lidé se na očkování ptají dost často. Jsou zvědaví a možná mají obavy, protože panují různé fake news, že covid nebo očkování poškozují sperma,“ uvedla Hana Višňová, vedoucí lékařka pražské kliniky asistované reprodukce IVF CUBE.

Pořádný rozruch v tomto ohledu nedávno způsobila bývalá skotská moderátorka pořadu Jste to, co jíte. „Tato země potřebuje sperma neočkovaných mužů,“ prohlásila na Twitteru Gillian McKeithová. A sarkastické odpovědi kolegů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Vakcína sperma nepoškozuje

Podle vedoucí lékařky kliniky umělého oplodnění vakcína sperma nepoškozuje a covid se skrz něj nepřenáší. Na další klinice mohou přesto pro jistotu ejakulát darovat pouze očkovaní dárci. Pokud má ale muž na vakcínu reakci, musí s bohulibým skutkem nějaký čas počkat. „Pokud je horečnaté onemocnění, muži mají zhoršenou kvalitu spermiogramu,“ vysvětlila vedoucí laboratoře reprodukční kliniky Ladislava Jelínková. Stejné pravidlo platí i po covidu, který provází teplota.

Zamražené v tekutém dusíku vydrží spermie čekat na své příjemce klidně i 20 let. Jeden odběr spermatu mužům vydělá zhruba tisícovku. Musí být zdraví a věkem do 40 let.

Ženy si při darování vajíček přijdou na lepší peníze, zhruba 25 tisíc korun, ale požadavky jsou náročnější – může jim být maximálně pětatřicet, nesmí mít nadváhu a horší vzhled a inteligenci, než je průměr v populaci. Zákrok navíc probíhá pod narkózou a mohou ho doprovázet zdravotní rizika.

Tagy: