Sémě neočkovaných je novým bitcoinem, hlásají odpůrci. Spermabanky to vidí jinak

Spermabanka

Sperma neočkovaných je nový bitcoin, tvrdí na sociálních sítích odpůrci očkování. Ti jsou přesvědčení, že jejich biologický materiál bude mít v blízké budoucnosti cenu zlata. České spermabanky to ale vidí jinak. Některé dokonce umožňují darovat pouze očkovaným mužům.

Modré oči, nejméně 180 centimetrů, vysokoškolské vzdělání a teď i konkrétní požadavky na očkovací status dárce. To jsou nároky kladené na kliniky.

„Lidé se na očkování ptají dost často. Jsou zvědaví a možná mají obavy, protože panují různé fake news, že covid nebo očkování poškozují sperma,“ uvedla Hana Višňová, vedoucí lékařka pražské kliniky asistované reprodukce IVF CUBE.

Pořádný rozruch v tomto ohledu nedávno způsobila bývalá skotská moderátorka pořadu Jste to, co jíte. „Tato země potřebuje sperma neočkovaných mužů,“ prohlásila na Twitteru Gillian McKeithová. A sarkastické odpovědi kolegů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Vakcína sperma nepoškozuje

Podle vedoucí lékařky kliniky umělého oplodnění vakcína sperma nepoškozuje a covid se skrz něj nepřenáší. Na další klinice mohou přesto pro jistotu ejakulát darovat pouze očkovaní dárci. Pokud má ale muž na vakcínu reakci, musí s bohulibým skutkem nějaký čas počkat. „Pokud je horečnaté onemocnění, muži mají zhoršenou kvalitu spermiogramu,“ vysvětlila vedoucí laboratoře reprodukční kliniky Ladislava Jelínková. Stejné pravidlo platí i po covidu, který provází teplota.

Zamražené v tekutém dusíku vydrží spermie čekat na své příjemce klidně i 20 let. Jeden odběr spermatu mužům vydělá zhruba tisícovku. Musí být zdraví a věkem do 40 let.

Ženy si při darování vajíček přijdou na lepší peníze, zhruba 25 tisíc korun, ale požadavky jsou náročnější – může jim být maximálně pětatřicet, nesmí mít nadváhu a horší vzhled a inteligenci, než je průměr v populaci. Zákrok navíc probíhá pod narkózou a mohou ho doprovázet zdravotní rizika.

Tagy: