Špidla: Piráti jsou velmi slabí. Ostatní vládní strany budou v pokušení nebrat je vážně

Vladimír Špidla

PARTIE Terezie Tománkové 14.11.2021

Pokud Piráti půjdou do vlády, budou velmi slabí, myslí si bývalý premiér z ČSSD Vladimír Špidla. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že podle něj budou zbývající čtyři strany v kabinetu Petra Fialy ve velkém pokušení nebrat je vážně.

Expremiér Špidla si myslí, že fungování budoucí pětikoalice bude záležet na tom, jak budou silnější strany brát v potaz ty menší. „Koaliční vláda nemůže fungovat, když neberou v úvahu toho slabšího. A Piráti jsou velmi slabí. Ostatní vládní strany budou v pokušení nebrat je vážně,“ myslí si Špidla.

Předseda lidovců Marian Jurečka v Partii řekl, že všechny strany si uvědomují zodpovědnost, kterou mají. „Snížili jsme stranická i osobní ega, nemůžeme od toho ustoupit, musíme se být schopni dohodnout,“ prohlásil Jurečka.

Důležité podle něj je, že mezi všemi pěti lídry fungují velmi dobré mezilidské vztahy. „Nejsem naivní, prošel jsem si jednou vládní koalicí. (Jurečka byl ministrem zemědělství v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL – pozn. red.) Věřím, že to dokážeme zvládnout. Země má velké množství problémů, nemůžeme s tím hazardovat,“ zdůraznil lidovecký šéf.

Členská základna Pirátů rozhoduje, jestli do vlády vstoupí. Výsledky mají být jasné v pondělí. Podle informací CNN Prima NEWS je názor ve straně půl napůl. Někteří Piráti se obávají vlády pod konzervativní ODS či KDU-ČSL.

Druhá volba Richterové jako vzkaz pro Piráty?

Dobrým vzkazem pro Piráty nebylo ani hlasování ve Sněmovně, když se volilo její vedení. Pirátka Olga Richterová kandidovala na post místopředsedkyně dolní komory, ale na rozdíl od dalších adeptů vznikající pětikoalice nebyla zvolena v prvním kole, nýbrž až ve druhém. Volba byla tajná. Pro Piráty to může být vzkaz, že ostatní strany je mohou ve vládě přehlasovat. I bez Pirátů bude mít koalice se STAN ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

Jurečka řekl, že pokud se Piráti rozhodnou do vlády nejít, žádný připravený scénář ostatní čtyři strany nemají. „Když to nastane, budeme to řešit. Žádný plán B jsme nevytvářeli,“ konstatoval Jurečka. Dodal, že doufá, že Pirátská strana nakonec do vlády vstoupí.

Tagy: