Mají spolu vládnout, ale nadávají si do mimoňů. Lidovci a Piráti se přou kvůli potratům

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský (vlevo) a pirátský europoslanec Marcel Kolaja

Jak dopadne hlasování Pirátů?

Chystají se do společné vlády, ale velká láska to evidentně nebude. Pirátský europoslanec Marcel Kolaja je na nože s kolegou z Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL). Místopředseda lidovců Zdechovský označil Piráty za partu mimoňů.

Důvodem rozepře je rezoluce Evropského parlamentu, která kritizuje zákaz interrupcí v Polsku a mimo jiné apeluje na země EU, aby umožnily Polkám bezplatné a bezpečné potraty. Zatímco pirátští europoslanci rezoluci podpořili, lidovci byli v Bruselu proti.

Pirátský poslanec Marcel Kolaja následně na sociální sítě umístil grafiku s hlasováním. Europoslanci Pirátské strany podpořili výzvu k umožnění bezpečných potratů pro Polky v ostatních zemích EU. Europoslanci ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 byli proti,“ připsal Kolaja.

A právě to rozlítilo Zdechovského. „Možná narozdíl od Tebe víme, co je subsidiarita. A v tomto nemá EU žádné kompetence. Přečti si smlouvy. Bohužel za toto je unie kritizována. Marceli, myslel jsem si, že bude s vámi lepší spolupráce. Bohužel se z vás stala parta mimoňů kopajících kolem sebe,“ přitvrdil místopředseda lidovců.

Redakce CNN Prima NEWS se zeptala Kolaji, co říká na to, že budoucí koaliční partner označuje Piráty za partu mimoňů. „Je to poměrně zvláštní způsob reakce Tomáše Zdechovského na to, že jediné, co jsem udělal, tak informoval občany o tom, jakým způsobem jednotliví europoslanci hlasovali,“ komentoval Kolaja.

Zdechovský si však stojí za tím, že s „šermováním“ si začal právě pirátský europoslanec. „Nelíbilo se mi, co pan kolega Kolaja dává na sítě. Pořád brečí, jak Piráty všichni okopávají a jak o nich jedou dezinformace. Ale sám nedává kontext k dané rezoluci,“ zlobil se Zdechovský.

Dodal, že lidovci rezoluci o potratech nepodpořili, protože je to podle něj záležitost Polska a ctí subsidiaritu. „Marcel Kolaja tam dá navíc jen přehled hlasování, připomíná novodobého Petra Macha. Evropské unii to nepomáhá. Když kontext nevysvětlíte, tak se to otočí proti vám,“ zdůraznil Zdechovský.

Kolaja však opáčil, že rezoluce nemá se subsidiaritou nic společného. „Evropský parlament z velké části funguje tím, že schvaluje rezoluce, které jsou vyjádřením politické vůle. Výzvou lze těžko porušit princip subsidiarity,“ připomněl Kolaja.

Piráti se rozhodují o angažmá ve vládě

Piráti přes víkend hlasují o tom, jestli vstoupí do vlády Petra Fialy, nebo zůstanou v opozici. „Jestli někdo nějakou spolupráci rozkopává, tak třeba právě tímhle komentářem,“ podotkl k tomu Kolaja. Dobrým vzkazem pro Piráty nebylo ani hlasování ve Sněmovně, když se volilo její vedení.

Pirátka Olga Richterová kandidovala na post místopředsedkyně dolní komory, ale na rozdíl od dalších adeptů vznikající pětikoalice nebyla zvolena v prvním kole, nýbrž až ve druhém. Volba byla tajná. Pro PIráty to může být vzkaz, že ostatní strany je mohou ve vládě přehlasovat. I bez Pirátů budou mít ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

Tagy: