Předvolební dohody už neplatí. Starostové by šli do vlády i bez Pirátů

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jak dopadne hlasování Pirátů?

Společně do vlády, nebo společně do opozice. Tak se před volbami domlouvali Piráti a STAN v koaliční smlouvě. Dohoda už ale neplatí. Starostové by šli do vlády Petra Fialy i v případě, že by Piráti vládní angažmá odmítli. Stanovisko Pirátů má být jasné v pondělí.

Pravidlo, že Piráti a STAN budou po volbách postupovat pouze společně, mělo zajistit hlavně to, aby jedna ze stran nešla do vlády s Andrejem Babišem. Jenže volby dopadly úplně jinak, než lídři předpokládali. Jejich domluva společně do vlády, nebo společně do opozice, už neplatí.

Starostové by chtěli být součástí kabinetu Petra Fialy (ODS), i pokud by se Piráti rozhodli zůstat v opozici. „Při volebním vzkazu, který dala česká veřejnost, je neobhajitelné, abychom do vlády nešli,“ prohlásil v pátek v pořadu Divoká karta poslanec STAN Jan Lacina.

Podobně to vidí i další. „Žádný volič STAN by nepochopil, že by vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci,“ řekl kandidát STAN na ministra průmyslu Věslav Michalik v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Voliči našich koalic očekávají vznik vlády. Odsouhlasili jsme si povolební postup, přesně tak nyní pokračujeme. I z tohoto pohledu naplňujeme povolební strategii a náš společný program jsme promítli do programového prohlášení, které je součástí koaliční smlouvy. Nevidím žádný důvod, proč bychom pak do vlády nešli,“ dodal Michalik.

Členská základna Pirátů rozhoduje, jestli do vlády vstoupí. Výsledky mají být jasné v pondělí. Podle informací CNN Prima NEWS je nálada ve straně pod bodem mrazu. Piráti jsou naštvaní na STAN, že vyzývali voliče ke kroužkování, kvůli kterému se do Sněmovny dostali jen čtyři pirátští poslanci.

Jste mimoni, vzkázal Zdechovský Pirátům

S hnutím STAN si však Piráti vyjednali, že i přes nízký počet poslanců by měli tři ministerstva. Ministerstvo pro místní rozvoj posílené o digitalizaci by mohl obsadit šéf strany Ivan Bartoš. Pirátům má ještě připadnout resort zahraničí, kterému by mohl šéfovat Jan Lipavský, a ministerstvo pro legislativu. Tam měl zamířit šéf poslanců Jakub Michálek, jelikož jsou ale Piráti proti kumulaci funkcí, své nominace se vzdal.

Někteří Piráti se obávají vlády pod konzervativní ODS či KDU-ČSL. Už teď mají obě partaje odlišná stanoviska. Piráti se do sebe naposledy pustili s lidovci z koalice Spolu kvůli potratům v Polsku. Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský dokonce označil Piráty za partu mimoňů.

Důvodem byla rezoluce Evropského parlamentu, která kritizuje zákaz interrupcí v Polsku a mimo jiné apeluje na země EU, aby umožnily Polkám bezplatné a bezpečné potraty. Zatímco pirátští europoslanci rezoluci podpořili, lidovci byli v Bruselu proti.

Dobrým vzkazem pro Piráty nebylo ani hlasování ve Sněmovně, když se volilo její vedení. Pirátka Olga Richterová kandidovala na post místopředsedkyně dolní komory, ale na rozdíl od dalších adeptů vznikající pětikoalice nebyla zvolena v prvním kole, nýbrž až ve druhém. Volba byla tajná. Pro Piráty to může být vzkaz, že ostatní strany je mohou ve vládě přehlasovat. I bez Pirátů bude mít koalice se STAN ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

Tagy: