Spolupráce hnutí ANO s SPD na nové vládě? Příliš mnoho kdyby, míní Schillerová

Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ - 13.10. v 11:45

Postavilo by hnutí ANO po sněmovních volbách v příštím roce vládní koalici s SPD? Taková otázka má v sobě podle slov šéfky poslanců ANO a exministryně financí Aleny Schillerové „příliš mnoho kdyby“. Prohlásila to na dotaz v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS, ale zároveň dodala, že některé požadavky hnutí Tomia Okamury jsou pro ANO nepřijatelné. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) reagoval, že pokud by ANO Andreje Babiše vládlo s SPD, pak by to znamenalo nástup Česka na „trajektorii Slovenska“.

Schillerová se zprvu otázce na možnou vládní spolupráci ANO a SPD v Partii Terezie Tománkové vyhýbala. ANO však nyní v několika krajích po krajských volbách udělalo s SPD a jejich spojenci Trikolorou a hnutím PRO koalici. Sama Schillerová se v minulosti vyjadřovala, že je pro ni vládní spolupráce s SPD nepřijatelná.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka ve studiu: Lidem nenabízíte vůbec nic, vpálil Jurečka Schillerové. Přišla ostrá reakce

„To, že jsme udělali koalici ve čtyřech krajích, je o tom, že se byli schopni kolegové dohodnout na programu, který bude ten nejlepší pro kraj. Já bych z toho nic nečetla,“ řekla napřed bývalá šéfka státní kasy. Dodala, že vizí ANO je ovládnout volby v příštím roce tak, aby bez něj nešlo sestavit žádnou vládu.

Schillerová v dubnovém rozhovoru pro Blesk řekla, že si koalici s SPD neumí představit, protože partaj Tomia Okamury volá po odchodu Česka z Evropské unie. Tato slova zopakovala i nyní. „I referendum (o vystoupení z EU) je pro nás nepřijatelné. My chceme reformovat EU. Proto jsme vytvořili a vstoupili do frakce Patrioti,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Na doplňující dotaz, pokud by SPD od takové podmínky upustilo, Schillerová reagovala slovy: „Příliš mnoho kdyby. Nehoňme zajíce, který běhá po lese“.

Jurečka na konto možné koalice ANO a SPD na vládní úrovni rovněž zareagoval. „S vámi a SPD máme jednu jistotu – trajektorii Slovenska. To, co vidíme na Slovensku, to se bude dít s vámi,“ poznamenal šéf lidovců s odkazem na kontroverzní kroky, které u našich bývalých federálních partnerů činí tamní premiér Robert Fico se svojí koalicí.

Schillerová mu naopak vzkázala, že kdyby ODS nevzala lidovce do koalice Spolu, „tak se do parlamentu nikdy nedostanou“.

ANO povede osm krajů

Hnutí ANO bude po krajských volbách vládnout se svým hejtmanem v celkem osmi krajích. Konkrétně obhájila pozice v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském, nově bude mít svého vládce kraje v Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém a v kraji Vysočina.

Strany současné vládní koalice udržela s hejtmany pouze čtyři ze svých krajů. Starostové budou mít i nadále hejtmany v podobě Petry Peckové ve Středočeském kraji a Martina Půty v Libereckém kraji, KDU-ČSL má i nadále hejtmana Jihomoravského kraje v osobě Jana Grolicha, který kandidoval na kandidátce Spolu, a ODS bude dokonce vládnout samotná díky skvělému výsledku Martiny Kuby v Jihočeském kraji.

Jediný zbývající kraj, kterým je Pardubický, povede už počtvrté v řadě bývalý místopředseda SOCDEM Martin Netolický. Ten však oproti výše zmíněným hejtmanům z řad vládní koalice podepsal koaliční smlouvu i s hnutím ANO.

Tagy: