Spor kvůli demonstraci: Platíte pětikilo na ruku, zuří Kalousek. Absurdní, brání se odboráři

Miroslav Kalousek

Dříve odbory hradily demonstrantům jenom dopravu, dnes jim platí pět set korun na ruku, pustil se exministr financí Miroslav Kalousek do chystaných „protestů proti chudobě“. Reagoval tím na plakát regionální buňky Odborového svazu KOVO, který vyzval své členy k účasti na demonstraci a přislíbil jim i „finanční náhradu na občerstvení“. Podle Pavla Vlčka z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), která protesty pořádá, je ovšem Kalouskova interpretace šířeného plakátu absurdní.

Třaskavé reakce na sociálních sítích vyvolal plakát ostravského pracoviště OS KOVO. Ten upozorňoval členy na volná místa v autobusu, který má účastníky dopravit 8. října do Prahy na demonstraci. Na další fotografii jsou pak další pokyny pro zájemce o místo na protestech. Právě tam se objevuje zmínka o finanční náhradě.

„Ti, co se zúčastní, dostanou finanční náhradu ve výši 500 Kč na občerstvení,“ píše se v dokumentu, který se ve velkém rozšířil na Twitteru. Fotografie plakátu i úryvku sdílel i exministr Kalousek, který odboráře nešetřil kritikou a zapátral v paměti na protivládní protesty, když byl ještě součástí tehdejšího kabinetu.

„To je dneska peněz mezi lidmi. Když pořádaly odbory demonstrace proti nám v roce 2012, platily jenom dopravu. Dnes za to dávají ještě pětikilo na ruku. Koneckonců, když nešetří vláda, proč by měly šetřit odbory,“ rýpnul si Kalousek do ČMKOS. Podobným stylem odboráře kritizovali i lidé v diskuzním vlákně.

Poradce pro komunikaci ČMKOS Pavel Vlček ovšem na dotaz redakce uvedl, že je Kalousek „mimo“ – podle něj došlo k velkému nedorozumění. „Buď se jedná o nepochopení toho, jak fungují členské příspěvky, nebo se jedná o záměrný posun. Realita je totiž taková, že členové odborové organizace dobrovolně platí obvykle jedno procento ze mzdy nebo platu a jsou to tedy jejich peníze, kterými financují svou odborovou činnost,“ řekl CNN Prima NEWS.

Dodal, že celá záležitost s finanční náhradou fungují jako firemní diety, když se zaměstnanec vydá na pracovní cestu. Zde jde v určitých ohledech o stejný scénář. Vlček dále odmítl, že by odbory „platily“ lidi, aby se demonstrací vůbec zúčastnili.

„Podivuji se, že někoho vůbec napadne dávat příspěvek 500 korun na občerstvení během celého dne při cestě z Ostravy do Prahy na odborářskou manifestaci a zpět do nějakých negativních souvislostí. Tyto peníze členům odborové organizace nikdo nedal, jedná se o jejich prostředky z jejich mezd a v rámci své odborové organizace s nimi hospodaří. Jiné interpretace jsou zcela absurdní,“ zkritizoval Kalouskova slova Vlček.

Redakce CNN Prima NEWS požádala exministra financí o reakci, zatím bez odezvy.

Vláda nic nedělá, stěžují si odbory

ČMKOS svolává na 8. října demonstraci na Václavské náměstí á vyzvali vládu Petra Fialy (ODS), aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) postrádá odborářská demonstrace v době, kdy vláda opatření chystá, logiku.

„Po dlouhé diskusi jsme se dohodli svolat demonstraci. Jedním z důvodů je nečinnost vlády. Vláda má příležitost do toho dne (8. října) činit kroky. Bohužel zatím nemáme příliš důvod věřit, že to zvládne. Jsme nespokojeni, rozzlobeni, odhodláni bojovat za lepší Českou republiku. Vláda má dostatek času, aby konala,“ řekl předák ČMKOS Josef Středula (ČSSD), který nyní sbírá podpisy pro svou kandidaturu na prezidenta.

Tagy: