Útoky pálkou i sprosté urážky, teď nečekané usmíření. Připomeňte si spory bratrů z Oasis

Legendární kapela Oasis

Oasis se po letech vrací na scénu

Příběh bratrů Noela a Liama Gallagherových, kteří založili jednu z nejvlivnějších britských kapel všech dob Oasis, je plný ostrých slov, urážek a nekonečných hádek. Ty vyvrcholily v roce 2009 rozpadem skupiny. Po letech plných veřejných sporů a vzájemného osočování však přišel překvapivý obrat: Oasis se vrací na pódia. V úterý byly oznámeny termíny koncertů pro následující rok. Připomeňme si nejvýraznější momenty kolem znesvářených hudebníků.

Skupina Oasis vznikla na začátku 90. let v anglickém Manchesteru. První singly Supersonic, Live Forever a Whatever jejím členům v roce 1994 pomohly etablovat se mezi největší britské hvězdy. Už tehdy, když mířili na první americké turné, uvnitř kapely panovaly spory.

ČTĚTE TAKÉ: Životní tragédie Mariah Carey. Máma a sestra zemřely ve stejný den, uvedla zdrcená zpěvačka

„Byl to první večer turné v klubu Whisky A Go Go. Liam ten den slavil narozeniny a všichni kromě mě byli sjetí pervitinem. Někdo dostal židlí do obličeje, došlo k velké rvačce, tisk nás nazval bandou narkomanů a já jsem dostal plovák na turné, pas a odjel do San Francisca,“ vzpomínal podle deníku US Weekly tehdy Noel.

Liam ten večer prý také urážel kapelu a hodil po Noelovi tamburínu. Vydavatelství se tehdy podařilo vztahy v kapele urovnat. Incident však předznamenal začátek série veřejných sporů, které se staly součástí mediálního obrazu kapely.

Nahrávka Wibbling Rivalry

V roce 1995 dokonce vyšla nahrávka s názvem Wibbling Rivalry, na které fanoušci mohli slyšet jejich skutečné slovní přestřelky.

Noel zaútočil kriketovou pálkou

Další incident se odehrál v témže roce během nahrávání alba (What's the Story) Morning Glory?. Liam si do studia přivedl skupinu opilých lidí, které potkal v místní hospodě. Noel, naštvaný, že je narušeno nahrávání, chtěl bratrův doprovod vyhodit, což Liama rozzuřilo a zaútočil. Snažil se poškodit i jeho kytary. Noel reagoval tím, že proti bratrovi použil kriketovou pálku. Spisovatel Paolo Hewitt pálku vylovil z hromady odpadků a později byla prodána v aukci.

Zkažené natáčení MTV Unplugged

Konflikty pokračovaly i nadále – Liam například zkazil vystoupení na natáčení MTV Unplugged, přesněji řečeno se ho tedy vůbec nezúčastnil. „V ten den se nejdříve vůbec neukázal a šuškalo se, že už několik dní popíjí,“ citoval Noela server Far Out. „Asi hodinu předtím, než jsme měli začít, se objevil a byl úplně vyřízený. Řekli jsme mu: ‚Tak podívej, zkusíme, jestli umíš zazpívat pár písniček‘, a bylo to kurevsky hrozné.“

Noel se ten den nakonec zpěvu ujal, zatímco Liam seděl na balkoně, popíjel, kouřil a hecoval svého bratra.

Hádka o Noelově otcovství

V roce 2000 mezi dvojicí vypukla další hádka. Podle deníku The Guardian bratři spolu popíjeli v Barceloně, když Liam začal zpochybňovat legitimitu Noelovy dcery, kterou měl s bývalou manželkou Meg Mathewsovou. Noela to rozzuřilo a strhla se rvačka. Noel pak na krátký čas kapelu opustil.

Rozpad Oasis a jeho důsledky

Napětí vyvrcholilo v roce 2009, kdy Noel po výměně názorů před koncertem na festivalu Rock en Seine v Paříži oznámil, že definitivně opustí kapelu. „Dnes večer jsem odešel z Oasis. Lidé si mohou psát a říkat, co chtějí, ale já jsem prostě nemohl s Liamem pracovat ani o den déle,“ napsal tehdy v prohlášení.

Svého bratra navíc označil za „muže s vidličkou ve světě plném polévky“.

Po Noelově odchodu Liam pokračoval v hraní s bývalými členy Oasis pod novým jménem Beady Eye. Během udílení Brit Awards v roce 2010 – které se konalo několik měsíců po rozpadu Oasis – Liam převzal cenu za nejlepší album za posledních 30 let za (What's the Story) Morning Glory? Z děkovné řeči tehdy svého bratra vynechal.

O rok později pak Liam časopisu LA Weekly řekl, že k reunionu Oasis nedojde. „Raději bych snědl vlastní h**no, než abych s ním znovu hrál v kapele. Je to ubohý sr*č, jestli mi rozumíte. Ale jestli si to fanoušci přejí, tak bych do toho šel.“ Na adresu bratra ale z jeho úst padaly i další hlášky: „Noel? Ten chlápek si myslí, že je Elvis. Je to ale šašek.“ nebo „Je to trochu čtverec, že jo? Myslím, nosí sakra svetry na zapínání.“

Beady Eye se rozpadli v roce 2014. V té době už Noel vystupoval se svou novou kapelou Noel Gallagher's High Flying Birds.

Útoky přes média a sociální sítě

Poté, co bratři přerušili osobní kontakt, spory pokračovaly přes média a později i sociální sítě. Liam pravidelně posílal na sociální síti X urážky směrem k Noelovi, kterého například označoval za „bramboru“, což se stalo jeho oblíbeným termínem. Noel zase v rozhovorech často ironizoval Liamovy pokusy o návrat na scénu.

Situace se lehce změnila po teroristickém útoku na koncertě Ariany Grande v Manchester Areně v roce 2017. Liam překvapivě vystoupil na benefičním koncertu One Love Manchester a předvedl dojemnou verzi písně „Live Forever“. Den po koncertu 4. června 2017 se Liam rozohnil nad bratrovou neúčastí. „Noel z téhle zasrané země vypadl, copak jsme se všichni neměli rádi, nasedni do zasraného letadla a zahraj dětem ty svoje melodie, ty smutný sráči,“ napsal na sociální síti a bratra poté ještě několikrát vyzval k návratu.

V lednu 2023 Noel v rozhovoru pro BBC Radio Manchester pronesl: „Člověk by nikdy neměl říkat nikdy. Muselo by dojít k mimořádné souhře okolností. To ale neznamená, že by tyto okolnosti nikdy nenastaly.“ Liam ho pak podle svých slov po telefonu „prosil o odpuštění“.

Na konci srpna 2024 však bratři překvapili svět oznámením návratu Oasis a několika velkými koncerty. Jejich rivalita konečně ustoupila před společným cílem – hudbou (a nejspíše i penězi).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vlastního muzikálu se už Zagorová nedožila. Její písně byly nedotknutelné, popsal hudebník Kříž

Tagy:
hudba koncert hudební skupina sociální síť Manchester turné Noel Gallagher Oasis Liam Gallagher umění a zábava umění, kultura, zábava a média bratrský spor