Čeští hygienici varují před nebezpečnou bakterií. Daří se jí kvůli snaze ušetřit za energie

Nechutné zjištění vědců: Každý čtvrtý Čech má na rukou fekální bakterie

Nebezpečné bakterii se daří díky úsporám na ohřevu vody

Hygienici varují před možným rozšířením bakterie legionella, které se daří ve vodovodním potrubí. V souvislosti s úsporami domácností při ohřevu vody jí lidé nevědomky poskytují ideální podmínky k množení. Je proto potřeba, aby znali rizika. Voda by měla mít teplotu nad 50 stupňů Celsia. Několik případů výskytu legionelly se v posledních týdnech objevilo v Libereckém kraji.

Je to jedno z nebezpečnějších úskalí úspor za energie – chcete ušetřit na ohřevu vody, nepřímo tak podporujete vznik škodlivých bakterií. Na Liberecku hygienici prověřují už několikátý případ výskytu legionelly – bakterie způsobující tzv. legionářskou nemoc v podobě akutních horeček a zápalu plic.

„Pro rozvoj bakterie legionella je ideální teplota 20 až 45 stupňů. Co se týče případů onemocnění legionářskou nemocí, tak v tomto roce máme jedenáct potvrzených případů. Aktuálně šetříme ještě další dvě podezření,“ popsala situaci Jana Loosová, ředitelka krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

„Zhruba pětina lidí má protilátky. Ty projevy mohou být různé. To znamená od mírných relativně nezávažných jako průjmovitá onemocnění, zvracení, nevolnost až po zápal plic,“ vysvětluje Lenka Hobzová, hlavní epidemioložka a hygienička Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Aby lidé minimalizovali riziko šíření, je dobré udržovat teplotu vody v bojleru alespoň nad 50 stupni Celsia. Bakterie tak přežívá výrazně kratší dobu. Teplotu nad 70 stupňů už nedokáže vydržet vůbec. Do těla se dostane nejčastěji ve formě aerosolu při sprchování. Léčba pak probíhá pomocí antibiotik.

„Záleží na tom, v jakém je člověk stavu. Když to je hodně nemocný člověk, tak na tu nemoc může i umřít,“ doplnila Hobzová. Bakterie se vyskytuje ve vodě běžně. Problém nastane jen, když se přemnoží.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy:
nemoc voda bakterie Liberecký kraj zápal plic Krajská hygienická stanice Fakultní nemocnice Hradec Králové Legionářská nemoc bakterie stupeň Celsia legionella