Běžecké závody, dětské kroužky, taneční. Prymula řešil nová omezení kvůli COVID-19

Rozhovor s Romanem Prymulou

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se sešel s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Jednali o možných dalších opatřeních proti šíření nákazy koronavirem na území Prahy, a to především v souvislosti s fungováním kulturních a sportovních akcí nebo tanečních.

S primátorem řešil ministr zdravotnictví mnoho věcí, včetně řízení provozu u odběrových míst. Vznikl by objednávkový systém, aby lidé nemuseli čekat ve frontách. „Řešili jsme také vzájemnou informovanost v těch systémech, aby Praha měla data, která my samozřejmě sbíráme v těchto systémech centrálně,“ řekl ministr.

Běhy možné ve vlnách po padesáti

Omezením se nevyhnuly ani svatby či kulturní a sportovní akce. Například u běhů byla dána jednoznačná doporučení, aby nemusely být rušeny. „Pokud je zájem provést nějaké běhy, třeba se dvěma sty sportovců, je nutné je vypouštět ve vlnách, a to po padesáti,“ sdělil Prymula.

Problémem jsou také sportovní aktivity dětí. „Tam se limity odvíjejí od nějaké převažující aktivity, to znamená, že pokud se tam převážně sedí, odvíjí se to od limitů, které jsou dány na sezení. Pokud by převážně běhaly a nebyly vázány na sezení, byl by tam bohužel limit padesát,“ dodal.

Omezení se týkají také tanečních, které nejčastěji začínají právě na podzim. „U tanečních je možná jedna výjimka i přesto, že jsou v indoor režimu. My jsme diskutovali o návrzích, jak je provádět. Bude upřednostněno a doporučováno, aby se zrušily dámské a pánské volenky. Aby měl každý stabilního partnera, se kterým bude tančit,“ řekl Prymula.

Reprodukční číslo pod 1,2

Ministr zdravotnictví by byl spokojen, kdyby reprodukční číslo, které se pohybuje kolem 1,59, kleslo na 1,2.

Opatření by podle něj měla přicházet v určitých vlnách, a ne každý druhý den. „Kdybychom viděli, že dneska nebo zítra ta čísla zase letí strmě vzhůru, mohlo by to vést k tomu, že uděláme ještě nějaká opatření, třeba hned zkraje příštího týdne. Ale já věřím, že tady k určitému oploštění dochází,“ dodal na závěr.

Tagy: