Můj vzor a hrdina, lichotil Babiš v Ústí Orbánovi. „Sraz diktátorů“ okořenila demonstrace

Andrej Babiš a Viktor Orbán

Babiš a Orbán

Státní návštěva plná vzájemných lichotek. Tak vypadalo středeční setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s Andrejem Babišem (ANO). Oba premiéry ale doprovázely také dvě desítky protestujících. Někteří mluvili o „srazu diktátorů“.

Svého dobrého přítele Viktora Orbána přijal Babiš ráno v Kramářově vile. Neplánovanou součástí uvítacího výboru však byli i demonstranti s transparentem „nejhorší v covidu, nejhorší v nenávisti“.

Dalším bodem programu byla zastávka na benzínce. Společný šálek kávy nebyl ale tak spontánní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Benzínku si delegace vybrala záměrně, šlo totiž o síť maďarských čerpacích stanic. Pak už vyrazila premiérská kolona směr Větruše v Ústí nad Labem. Místo, kde v srpnu při zahájení kampaně konfrontoval českého premiéra jeho syn.

Demonstrující se proto z Prahy přesunuli do Ústí nad Labem. Na premiéry čekali u lanovky a v plánu měli zamířit i k divadlu, kde byla tisková konference. Situaci na místě monitorovala policie i antikonfliktní tým. „Chceme upozornit veřejnost na to, že se populistické a nacionalistické hnutí, politikové a státy spolčují v Evropě i mezinárodně. Jedná se o velké nebezpečí, které ohrožuje naši demokracii a také existenci Evropské unie,“ sdělil demonstrant Otakar van Gemund.

Na připravený červený koberec nakonec nevstoupil ani jeden ze státníků. Po setkání s demonstranty zamířili rovnou do restaurace. „Viktor Orbán prostě pronásleduje veškeré menšiny v Maďarsku, a je to fašista,“ dodal aktivista. Orbán reagoval tím, že to není příjemné. „Občas říkají, s čím nesouhlasí, nebo co nepovažují za spravedlivé. Podstatné je to, že mohou říkat, co si myslí,“ sdělil.

Je to skutečný hrdina, tvrdí Babiš

Po oficiální tiskové konferenci se přesunuli oba premiéři na bezpečnou půdu příznivců hnutí ANO. A lichotkami nešetřili. „Kdyby ho nezvolili, mohu mu uvolnit své místo. Maďaři by byli rádi, kdyby měli tak dobrého premiéra,“ prohlásil na účet Babiše jeho maďarský protějšek. A ani Babiš nezahálel. „Viktor je pro mě obrovský vzor a je skutečný hrdina,“ nechal se slyšel český premiér.

Den pro Orbána tiskovou konferencí neskončil. Následně zamířil předseda maďarské vlády Viktor Orbán do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. S ním bude řešit otázky o aktuální situaci jak v Česku, tak v Maďarsku, migraci nebo energetice a rozvoji jádra. „Delegace však dosud na místo nedojela,“ sdělila před půl osmou večer reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Fabiánová.

Tagy: