Srdce herečky Hecheové stále bije. Lékaři zkoumají stav jejích orgánů, chtěla je darovat

Hollywoodská herečka Anne Hecheová

Zemřela hollywoodská herečka Anne Hecheová

Americká herečka Anne Hecheová zemřela na následky tragické autonehody, její srdce ale bije dál, uvedla její mluvčí Holly Bairdová v prohlášení pro americkou stanici NBC. Třiapadesátiletá filmová hvězda utrpěla mozkovou smrt, podle kalifornských zákonů je proto z právního hlediska považována za mrtvou. Lékaři Hecheovou nadále udržují na přístrojích, aby zjistili stav jejích orgánů. Herečka je totiž chtěla darovat potřebným.

Hecheová minulý týden nabourala se svým autem do dvoupodlažního domu, vozidlo posléze zachvátily plameny. Herečka utrpěla „těžké anoxické poranění mozku“, kdy je mozek zbaven kyslíku. Lékaři jí proto dávali prakticky nulovou šanci na přežití a v pátek konstatovali mozkovou smrt.

Agentura Reuters nejprve s odvoláním na deník Daily Mail sdělila, že herečka zemřela poté, co ji lékaři odpojili od přístrojů. Agentura AP ale později s odvoláním na mluvčí herečky uvedla, že utrpěla mozkovou smrt a lékaři vyhodnocují, zda je vhodnou dárkyní orgánů.

„Ačkoli je Anne podle kalifornských zákonů právně mrtvá, její srdce stále bije a nebyla odpojena od přístrojů, aby společnost One Legacy mohla zjistit, zda je vhodná pro dárcovství orgánů,“ uvedla Holly Bairdová v prohlášení pro NBC News.

Podle kalifornských zákonů může být smrt stanovena na základě ztráty všech mozkových funkcí. Proces směřující k darování orgánů zahrnuje posouzení, které jsou životaschopné, a nalezení vhodného příjemce. Trvat může jeden den až několik dní.

Předběžné krevní testy v těle herečky prokázaly přítomnost drog, uvedla policie. Její vůz vjel devět metrů dovnitř dvoupodlažního domu, kde vybuchl v plamenech. Dům je nyní neobyvatelný.

Rodačka z Ohia se v 80. letech v USA proslavila v seriálu Another World, za který si odnesla tři ceny Emmy. Ve filmu se začala objevovat v 90. letech, byla k vidění po boku Tommyho Lee Jonese v dobrodružné Sopce, vedle Johnnyho Deppa v mafiánském dramatu Krycí jméno Donnie Brasco, hrála s Harrisonem Fordem v romantické komedii Šest dní, sedm nocí, ale také v hororu Tajemství loňského léta.

Tagy: