Záchranáři vyjížděli k bazénům i koupalištím, o život bojovaly děti. Experti apelují na rodiče

Při koupání dětí může i několik vteřin nepozornosti zapříčinit tragédii

Záchranáři oživovali tonoucí děti

Léto sotva začalo a záchranáři už několikrát vyjížděli k případům, kdy museli z vody vytahovat děti bojující o život pod hladinou. Leckdy se jedná o pár sekund nepozornosti, za které mohou dohlížející rodiče zaplatit tu nejvyšší cenu. Například záchranáři na jihu Moravy naposledy vyjížděli k případu chlapce, kterého museli resuscitovat.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Michaely Bothové došlo k oživování chlapce v Kyjově v prostoru veřejného bazénu. „Po velkém úsilí se nám podařilo obnovit jeho životní funkce,“ sdělila. K případu se vyjádřil i mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala. „Nešťastnou událost policisté vyšetřují od středečního odpoledne. Z důvodu, že se jedná o nezletilého, však nebudeme k případu poskytovat žádné informace,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Na první dovolenou do dvou hodin letu a pozor na doklady. Jak cestovat s dětmi?

K podobnému případu došlo jen pár dní předtím na znojemském koupališti. Při letních radovánkách se tam začal topit školák. „Naštěstí na místě bylo několik lékařů ze znojemské nemocnice, byli tam ve svém volném čase. Ti chlapce resuscitovali a ještě před našim příjezdem se podařilo obnovit jeho životní funkce,“ ozřejmila detaily případu Bothová.

Jak závažné mohou být v takovém případu důsledky, může ilustrovat příběh malého Honzíka. Jako dvouletý sjel na odrážedle nešťastnou náhodou do jezírka. „Není nic horšího, než když máte dítě ve vigilním koma a v bolestech s vidinou, že vám za takového stavu vydrží deset let a pak na celkové vyčerpání zemře,“ svěřila se zpravodajství CNN Prima NEWS jeho maminka Kamila Šiplová.

Honzíkovo postupné uzdravování i lékaři považují za zázrak. Tři roky po nehodě chlapec díky náročné léčbě s pomocí chodítka zase kráčí, všemu rozumí a znakuje. V těchto dnech je opět na laserové terapii v americkém Austinu.

Ne každý má ale takové „štěstí v neštěstí“. Záchranáři proto radí, aby rodiče či jiný dohled ani na chvíli nespouštěli u vody děti z očí. Domácí bazény je možné zabezpečit takovým způsobem, aby se do nich neposedné ratolesti za žádnou cenu nemohly samy dostat.

Tagy: