Stačil jediný náraz: Radek srážku nepřežil, žena se syny bojovala o život. Vznikla sbírka

Na konci července se život pětičlenné rodiny Mikových definitivně změnil. Při tragické čelní srážce osobního vozu a dodávky, ve které rodina seděla, vyhasl život Radka, který seděl za volantem. Zatímco otec zemřel na místě, manželka Žaneta a jejich tři synové – Dominik, Tadeáš a Matyáš – skončili s velmi těžkými zraněními v nemocnici, kde se dosud zotavují. Přátelé a blízcí proto založili na platformě Znesnáze sbírku, která má přeživším pomoci v nejtěžších chvílích života.

„Tragická nehoda obrátila naruby život třem dětem a jejich mamince, neboť při ní navždy odešel tatínek Radek, který byl nejen oporou rodiny, ale také významnou postavou českého jachtingu. Jeho odchod zanechal obrovskou prázdnotu v životech všech, kdo ho znali a milovali,“ uvádí na platformě Znesnáze zakladatel sbírky Jan Šmíd.

ČTĚTE TAKÉ: Křik, který trhá uši i srdce. Cesta MHD je pro Páťu s maminkou utrpením, prosí o pomoc

K fatální srážce došlo na konci července na silnici I/38 u Obory. „Podle svědků dvacetiletý řidič v osobním autě vjel vysokou rychlostí do pravotočivé zatáčky, neudržel se při tom u pravé krajnice a vjel do protisměru, kde se čelně střetl s dodávkovým vozidlem, ve kterém cestovala pětičlenná rodina,“ uvedla tehdy mluvčí policie Ivana Baláková.

Děti transportoval vrtulník

Milovaný otec, manžel a jachtař – kterému přátelé přezdívali Míca – svým zraněním podlehl na místě. „Jeho manželku s těžkým zraněním převezla zdravotnická záchranná služba sanitkou do nemocnice v Liberci. Jejich tři děti ve velmi vážném stavu zdravotníci transportovali dvěma vrtulníky do dvou pražských nemocnic na traumacentra,“ doplnila mluvčí.

Jak uvádějí blízcí a přátelé rodiny, manželka a tři synové se dosud zotavují z vážných zranění v nemocnici. „Pojďme jim ukázat, že tu na vše nezůstali tak úplně sami. Vaše finanční podpora pomůže Mikovým zvládnout tíživou situaci, která je postihla,“ vybízejí ve sbírce, kterou na pomoc rodině založili.

Výtěžek bude použit na pokrytí výpadku příjmu, který rodina utrpěla po ztrátě Radka, na nákup nového vozidla, které je nezbytné pro přepravu dětí k lékařům a na rehabilitace, které mamince a klukům pomohou zotavit se z jejich zranění.

„Rodina také potřebuje financovat zdravotní pomůcky a další náklady spojené s jejich zotavením,“ doplňují.

Odešel člověk s neuvěřitelnou energií

Náhlý odchod rodiny velmi zasáhl také jachtařskou komunitu. „Došlo k nezaviněné dopravní nehodě, při které Radek tragicky zahynul ve věku 48 let. Byl nejen významnou postavou českého jachtingu, ale také oblíbeným místopředsedou OS Tábor bez hranic. Dlouhá léta úspěšně závodil na Fireballu a vedl pražskou prodejnu firmy Avar Yacht. Jeho odchod zanechal hlubokou ránu nejen v rodině, ale i mezi přáteli a kolegy, kteří ho znali a vážili si ho,“ uvedli ve smutečním oznámení přátelé ze Svazu českého jachtingu.

„Odešel od nás člověk s neuvěřitelnou energií a oddaností ke všemu, co dělal. Jeho odkaz bude v našich srdcích žít dál,“ dodávají blízcí.

Pokud i vy chcete rodině po tragické události pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Pomozte nám prosím podpořit jeho rodinu v jejich nejtěžší chvíli. Děkujeme za jakýkoli příspěvek,“ doplňují přátelé.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy:
zranění nemocnice smrt rodina společnost léčba dopravní nehoda pomoc přátele tragédie sbírka srážka jachting Znesnaze21 ESG smrt a umírání katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda