Pokáč o spojení se Znesnáze: Hudba nezná hranic. Do sbírky na pomoc dětem vloží miliony

Podpořit talentované děti ze sociálně slabých rodin. Takový je cíl sbírky s názvem Hudba je pro všechny, za níž stojí hudebník Jan „Pokáč“ Pokorný s dárcovskou platformou Znesnáze. Oblíbený písničkář na konto pro děti v průběhu pěti let vloží pět milionů korun, které budou rozděleny mezi děti, které se chtějí věnovat hudbě, ale nemají k tomu dostatek prostředků či možností. Do pomoci se může skrze finanční příspěvek zapojit každý, komu dává projekt smysl. Stejně tak se může ozvat kdokoliv, kdo by chtěl příspěvek využít.

Na výzvě s názvem Hudba je pro všechny se podílí Pokáčovo nadační fond a dárcovská platforma Znesnáze. Jedná se o dlouhodobou spolupráci, v rámci níž bude hlavním cílem podpořit mladé muzikanty.

ČTĚTE TAKÉ: Krutý osud devítičlenné rodiny. Kvůli zkratu přišli o domov, teď 15letá Darinka bojuje s nádorem

Známý písničkář do nově založené a spuštěné sbírky vložil první milion korun – v plánu má každý rok po dobu pěti let vkládat do sbírky stejnou částku. Z ní chce v následujících letech hradit hudební vzdělávání dětí a teenagerů s láskou k hudbě a muzikantskými sny – a to bez ohledu na to, v jaké situaci se nacházejí.

Šance na lepší budoucnost

„Sám jsem hudební školu navštěvoval mnoho let, dalo mi to skvělý základ do budoucna. Hudbou se teď nejenom živím, ale hlavně bavím! Proto jsem se rozhodl podpořit ty, kteří by své sny rádi následovali, ale nemohou si to dovolit. Hudba nezná hranice, hudba je pro všechny,” vysvětlil své důvody velkého kroku a investice patron, zakladatel a hlavní podporovatel sbírky Pokorný.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Zájem o hudební vzdělávání v základní umělecké škole (ZUŠ) je největší mezi všemi obory. Oproti běžným kroužkům jde v ZUŠ o systematickou výuku podle vzdělávacích programů, které jsou akreditované.

Absolvování základní umělecké školy je pro děti výhodou, pokud chtějí jít na konzervatoř. Díky výuce jsou na ni dobře připravené. A právě proto jde projekt touto cestou, aby co nejvíce zvýšil šance talentovaných dětí na lepší budoucnost, podle jejich představ. A zároveň ulehčil duši rodičů, pro které je úhrada školného z finančních důvodů nereálná.

Jedním z dětí, které už nyní ví, že se jejich sen o hudbě stane realitou, je šestnáctiletý Honza. V deseti letech ho úřady odebraly z péče rodičů, dostal se do Klokánku a následně si prošel pěstounskou péčí. Dnes je zpět u biologických rodičů, situace však není jednoduchá. Honza má další sourozence a pomáhá své nemocné mamince.

ČTĚTE TAKÉ: Dominik od narození bojuje s leukémií. Miminko podstupuje chemoterapii, čeká ho transplantace

Chlapec, který si během svého dosavadního života zažil těžké chvíle, našel bezpečí ve hře na klavír, které se věnuje již pět let. Bohužel, finanční situace jeho rodiny neumožňuje, aby mohl na klavír pokračovat pod dohledem učitele. To však mění Hudba pro všechny, kdy Honzovi bude proplacen učitel hudby.

Mladý hudebník navíc pochází z umělecké rodiny: maminka byla herečkou v Pardubickém divadle a dědeček hrál mimo jiné na housle a kytaru. Kromě hudby Honzu táhne srdce k herectví, například si zahrál ve filmu Amerikánka, který bude mít koncem září premiéru.

Sbírkou podpora dětí nekončí

„Chceme dětem umožnit nejen šanci na splnění snu a lepší budoucnost, ale také myslíme na jejich přítomnost. Chceme jim umožnit odlepit se od čtyř stěn svého domova, vyrážet pravidelně za dětmi a teenagery, kteří mají stejné vášně, tvořit, rozvíjet svůj talent, užívat si dětství a svou cestu za snem,“ podotkl ředitel dárcovské platformy Znesnáze Čestmír Horký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslední dávka léku je naše, radují se Vilíkovi rodiče. Prozradili novinky a poslali vzkaz

Dodal, že to, zda cesta za snem dojde ke svému cíli, není možné zaručit. „Jak ale hezky zpívá Mňága a Žďorp – i cesta může být cíl. Jsme moc rádi, že to Pokáč také tak cítí, a že jsme dokázali úžasně spojit síly s takovým srdcařem a skvělým písničkářem,“ dodal Horký.

Součástí projektu Hudba je pro všechny bude také nespočet motivačních chvil pro mladé studenty hudebního oboru ať už na ZUŠ nebo DDM. Pokáč pro ně chystá společné hudební zážitky, ale i další překvapení, která zatím nechce prozrazovat.

Platby školného budou do vzdělávacích zařízení odcházet přímo ze sbírky na Znesnáze. Do té mohou přispívat i další lidé, kteří v myšlence vidí smysl a budou ji chtít podpořit.

Jak dál se mohou lidé zapojit? Kromě sbírky a kliknutím na červené tlačítko darovat se mohou sami do projektu přihlásit jako ti, kteří by rádi využili pomoc. Tito lidé mohou postupovat tak, že vyplní formulář z prokliku na stránkách Znesnáze. Poté si je vezme na starost sociální pracovník, který po ověření totožnosti zadá požadavek k proplacení ZUŠ nebo lektora, nebo dle individuální domluvy co bude potřeba.

„Řekněte nám o sobě, řekněte nám o svých dětech, nenechte jejich talent a vášeň vyhasnout. Peníze jsou to poslední, co by mělo stát hudbě v cestě, protože hudba je odjakživa pro všechny. Děkujeme,“ dodávají zakladatelé.

Pokud i vy chcete děti v jejich vášni k hudbě podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze.

Tagy: