STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Hnutí STAN nominovalo dva kandidáty na eurokomisaře. Podle Starostů by měla vláda vybrat mezi nově zvolenou europoslankyní Danuší Nerudovou a ministrem průmyslu Jozefem Síkelou. Kdyby uspěl Síkela, Starostové by za něj museli na uvolněný vládní post najít náhradu. Podle informací CNN Prima NEWS jsou ve hře tři jména.

Vláda bude teprve o návrhu na eurokomisaře hlasovat. Už teď to však vypadá, že Nerudová moc šancí nemá. „V rámci jmen, která teď byla navržena hnutím STAN, je pro nás Jozef Síkela určitě tím silnějším,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová: Útok na Nerudovou? Nebuďme přecitlivělí, Síkela je lepší volbou na eurokomisaře

Z vládních kruhů také často zaznívá, že Česká republika má ambice získat silné hospodářské či ekonomické portfolio, a k tomu jsou potřeba zkušenosti z politiky, kterých má více jakožto ministr průmyslu Síkela.

V hnutí STAN se proto debatuje, kdo by v takovém případě mohl stanout v čele resortu průmyslu. Podle informací CNN Prima NEWS je ve hře bývalý hejtman Plzeňského kraje, poslanec a předseda rozpočtového výboru Josef Bernard. Sám to však potvrdit nechtěl. „Tyto věci nekomentuji, nezlobte se,“ reagoval Bernard pro CNN Prima NEWS.

Piráti navrhnou Kolaju

Mezi dalšími jmény je první místopředseda STAN a poslanec Lukáš Vlček nebo ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově. Obě dvě jména se skloňovala už v roce 2021 při sestavování vlády, kdy se hledal náhradník za původně navrženého Věslava Michalika, který se nakonec nominace vzdal kvůli pochybnostem o jeho podnikání.

Kdo ze tří adeptů by se mohl v případě odchodu Síkely stát novým ministrem, nechce vedení STAN komentovat. „Až budeme mít něco ke zveřejnění, určitě to zveřejníme,“ reagoval místopředseda hnutí Jan Farský.

Členské státy mají svou nominaci předložit do konce srpna. Premiér Petr Fiala (ODS) chce ještě počkat na další dění na celoevropské úrovni, jak uvedl na výjezdním zasedání vlády v Havlíčkově Brodě. Mezi adepty zmínil nejen kandidáty STAN Nerudovou a Síkelu, ale také pirátskou volbu v podobě Marcela Kolaji.

Končící europoslankyně a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsala, že čím silnějšího kandidáta na eurokomisaře Česko nabídne, tím významnější může získat portfolio.

„Není to jen podle toho, komu se jak líbí ČR, ale i podle politické váhy, geografického rozdělení, záleží třeba na tom, co dostane Polsko. Víme, že estonská premiérka Kaja Kallasová by ráda dostala vrcholnou pozici. Přála bych si, aby to pro Česko bylo silné portfolio. Máte pod sebou úředníky, které řídíte, zasahujete do agend ostatních. Za mě by to mohlo být i něco spojeného s vnitřním trhem, třeba konkurenceschopnost. To by pro mě bylo důležité a velmi by to prospělo i českým firmám,“ popsala Charanzová.

Dodala, že pokud chceme uspět, musíme navrhnout člověka, který má politické zkušenosti a je velmi dobře jazykově vybaven. „Měli bychom navrhnout člověka, který za sebou v té evropské politice už něco má. Zmínila jsem vám příklad estonské premiérky – to je samozřejmě úplně jiná váha než Danuše Nerudová,“ zhodnotila Charanzová.

Tagy: