Charanzová: Vůči EU se nelze jen vymezovat jako Babiš. Nerudová není „těžká váha“

Před rokem se rozešla s hnutím ANO kvůli „národoveckému“ směřování, ve stejném roce byla označena jako šestá nejvlivnější europoslankyně. Letos Dita Charanzová po 10 letech v Evropském parlamentu končí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekla, kam bude směřovat dál a také naznačila, že Danuše Nerudová by nebyla tou nejsilnější kandidátkou na eurokomisařku.

Proč už nekandidujete do Evropského parlamentu? Nechcete, nebo nebylo za koho?
Před rokem jsem oznámila občanům, že nebudu kandidovat za hnutí ANO. Evropská politika mě baví, rozhodně bych v ní chtěla pokračovat. Ale v tuhle chvíli tady není politická strana, která by odpovídala politice, kterou jsem v Bruselu dosud dělala. Jsem liberální člověk a je mi blízká evropská liberální strana (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu – ALDE – pozn. red.), jejíž jsem byla místopředsedkyní. V České republice nevidím takhle liberální stranu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdyby se nám naslouchalo dřív, předešli bychom problémům, tvrdí lídryně Zelených do europarlamentu

Takže kdybyste se chtěla zapojit do domácí politiky, nemáte za koho?
Takhle o tom nepřemýšlím. Česká politika je pro mě důležitá, záleží mi na tom, jak se bude vyvíjet česká společnost a ekonomika. Pokud budu v budoucnu cítit, že bych mohla využít své zkušenosti a přidat ruku k dílu, tak to velmi ráda udělám.

Oslovila vás pro spolupráci některá z tuzemských stran, nebo jste jako bývalá Babišova europoslankyně na černé listině?
Nabídky mám, ale vzhledem k mé rodinné situaci teď nemůžu dělat politiku v Česku. Moje rodina už dlouhou dobu žije ve Francii, děti od narození. Původně jsme tam odjeli kvůli práci mého muže a když jsem byla zvolená do EP, tak se mi přizpůsobili a rozhodli se tam zůstat. I díky tomu jsem mohla vykonávat mandát europoslankyně a skloubit s tím rodinu. Nechci teď ale dcery vytrhnout z jejich školního prostředí, musíme počkat, až dokončí školu a pak se můžeme vrátit. Takže v tuhle chvíli neplánuji stoprocentní návrat do České republiky. Česko je ale náš domov, trávíme tady veškerý volný čas a prázdniny.

Co tedy budete dělat?
Dávám si to v tuhle chvíli dohromady. Bude to spjaté s evropskou politikou, ráda bych dál pomáhala českému byznysu, o což jsem se snažila doposud z titulu europoslankyně.

Hnutí ANO tady razí velmi národoveckou politiku. To je něco, s čím se neztotožňuji.

Když jste se vloni rozcházela z ANO, řekla jste, že vám vadí konzervativní a národovecké směřování hnutí. Kam až to podle vás může dojít? Bude chtít Andrej Babiš odejít z EU, až se třeba staneme čistým plátcem?
Jestli jsem se něco v politice naučila, tak to, že nevíte, co bude zítra. Nedokážu říct, jakým směrem se bude hnutí ANO vyvíjet, co bude za rok. Pro mě bylo směrodatné, že se blížily Evropské volby. Jsem člověk proevropský, i v této složité situaci je pro mě důležité, aby ČR měla jasnou zahraniční politiku, abychom byli jasně ukotveni v EU. To je záruka bezpečnosti.

Hnutí ANO podle vás není proevropské?
To je přesně ten důvod, proč jsem se rozhodla nekandidovat. Hnutí ANO tady razí velmi národoveckou politiku. To je něco, s čím se neztotožňuji.

Takže není proevropské?
Takhle bych to nenazvala, nečetla jsem celý program, jen úvodní slovo a nějaké úryvky. Ale v tom úvodním slovu Andreje Babiše je jasné vymezování se vůči Bruselu. V evropské politice se pohybuji 20 let a jsem kritická k celé řadě návrhů, se kterými Evropská komise přišla. Ale pokud chcete v Bruselu něco vyjednat, musíte mít jasnou pozici, hledat partnery. Jenom tak něco dokážete. Pokud budete říkat na všechno jen: ne, ne, ne, nejste schopni ničeho.

Andrej Babiš v úvodním slově například píše, že původní ideály EU jako svobodu, nezávislost a demokracii nahradila svěrací kazajka všemožných direktiv a nařízení, všudypřítomná byrokracie, omezování suverenity členských zemí, ekonomická stagnace, povinně naordinované chudnutí, sociální inženýrství a prosazování jednoho správného názoru. Jak se vám tohle poslouchá?
Je to něco, s čím se neztotožňuji. A je to přesně ten důvod, proč bych za hnutí ANO nemohla v tuhle chvíli kandidovat.

Bez EU by se nám snížila životní úroveň.

Také vám vadilo, že Babiš vykresluje Evropskou unii a Brusel jako nepřítele, jako nutné zlo, které nám vnucuje styl života. Není ale přeci jen pravda, že nám Brusel někdy vnucuje nesmysly? Úplně jednoduchý příklad – víčka na PET lahvích, která štvou snad všechny. Chápete alespoň trochu takovou kritiku?
Za těch deset let v EP jsem podala pět tisíc pozměňovacích návrhů. To je odpověď na to, jak moc jsem spokojená s tím, co chrlí Evropská komise. Rozumím tomu, že lidé jsou na celou řadu návrhů naštvaní. Ale nemůžeme říkat, že je kvůli tomu celá EU špatná. Tak to přeci není. Je to jako v partnerském vztahu – jsou věci, které se vám nelíbí, a hledáte kompromisy, ale pořád v tom vztahu chcete zůstat, protože je tam něco hlubšího, co vám dává smysl. Za těch dvacet let nemám růžové brýle. Ale podstatné je, že EU nám dává záruku bezpečnosti a pomáhá našim firmám. Bez EU bychom měli daleko nižší výkonnost ekonomiky a snížila by se nám životní úroveň. Musíte tam sedět, všechno hlídat a vyjednávat. Na druhou stranu je potřeba říct, že při přijímání evropské legislativy česká vláda v 97 procentech hlasovala pro.

Velkým tématem voleb je Green Deal. Co na něj říkáte?
Green Deal má velké ekonomické dopady. Chápu, že se firmy ozývají. Pro řadu věcí jsem nezvedla ruku. Přechod na ekologičtější hospodářství je nutností, je ale třeba k těmto věcem přistupovat pragmaticky. Jasně, že nikdo nechce, aby vyhynula včelstva a vyschly studny. Ale není možné, že se teprve na konci vyjednávání o Green Dealu začneme bavit o tom, že Evropa musí být konkurenceschopná. To jsme si měli říct na začátku. Je také potřeba si uvědomit, že Česká republika je v jiné výchozí pozici než třeba Švédsko. Potřebujeme víc času a peněz. Teď už se u Green Dealu bere v potaz i válka na Ukrajině.

Je pravda, že Česká republika je v Bruselu brána pozitivněji díky pomoci Ukrajině?
Rozhodně. Kredit České republiky jednoznačně vzrostl.

Díky vládě Petra Fialy?
Ano, díky českému předsednictví. Byla jsem sice k některým návrhům kritická, ale z bruselského pohledu bylo to české předsednictví vnímáno velmi pozitivně. ČR je velmi aktivní v podpoře Ukrajiny, i poslední návrh pana prezidenta s vládou na shánění munice, tak bychom měli přistupovat ke všem problémům. Ne že budeme jen sedět a říkat, že budeme pomáhat Ukrajině, ale musíme dát plán. Nemůžeme jen říkat, že se nám nelíbí Green Deal, ale musíme dát na stůl jiný plán, na který vám i ostatní kývnou.

Má ČR díky tomu lepší pozici pro vyjednávání pro eurokomisaře? Na co bychom mohli dosáhnout?
Rozhodně. Evropská komise bude s těmi portfolii vypadat trochu jinak. Budou jiné oblasti, za které budou komisaři zodpovědní. Co bude nové, je komisař pro obranu. I tohle portfolio by nám mohlo připadnout, ale záleží, jak se to vyjedná. Není to jen podle toho, komu se jak líbí ČR, ale i podle politické váhy, geografického rozdělení, záleží třeba na tom, co dostane Polsko. Víme, že estonská premiérka Kaja Kallas by ráda dostala vrcholnou pozici. Přála bych si, aby to pro Česko bylo silné portfolio. Máte pod sebou úředníky, které řídíte, zasahujete do agend ostatních. Za mě by to mohlo být i něco spojeného s vnitřním trhem, třeba konkurenceschopnost. To by pro mě bylo důležité a velmi by to prospělo i českým firmám.

Byla by za vás Danuše Nerudová dobrou eurokomisařkou?
Obecně bych řekla, že pokud chceme uspět, musíme navrhnout člověka, který má politické zkušenosti a je velmi dobře jazykově vybaven. Měli bychom navrhnout člověka, který za sebou v té evropské politice už něco má. Zmínila jsem vám příklad estonské premiérky – to je samozřejmě úplně jiná váha než Danuše Nerudová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do stovky nejvlivnějších europoslanců se dostalo pět Čechů. Kdo se umístil nejvýš?

Tagy: