Starostové bez Michalika? Byl to vizionář, strana může mít extrémní problém, říká politolog

Věslav Michalik (STAN) zemřel náhle ve věku 59 let.

360° (613)

Klíčový aktér zákulisí Starostů, vizionář a dobrý organizátor. Tak mluvil v pořadu 360°na CNN Prima NEWS o zesnulém místopředsedovi hnutí STAN Věslavu Michalikovi politolog Lukáš Jelínek. Společně s dalšími experty se shodili, že Starostové mohou mít v následujících měsících a letech velký problém, jehož řešením může být obměna vedení strany.

„Uměl myslet dopředu a tím si získával velmi dobrou pozici a jméno. Byl klíčovým aktérem zákulisí Starostů. Byl to vizionář, dobrý organizátor a pomáhal straně se sháněním financí,“ vzpomínal Jelínek. Michalik zemřel v neděli ve věku 59 let poté, co náhle zkolaboval a manželce ani záchranářům se ho už nepovedlo oživit.

Do širšího povědomí veřejnosti se Michalik dostal na podzim roku 2021, kdy se o něm mluvilo jako o možném ministrovi průmyslu a obchodu v nově vznikající vládě. Z nominace ale nakonec couvl kvůli pochybnostem o jeho dřívějším podnikání a možném střetu zájmů. Nechtěl, aby strana podobnými kauzami trpěla.

„Když se přestal ucházet o místo ve vládě, bylo jasné, že oslabí i jeho role. Zakrátko se tak stalo i u dalších členů vedení strany. Teď mohou mít Starostové extrémní problém, protože se musí spoléhat na nové lidi. V době, kdy mají vykonávat odpovědnou práci ve vládě, je to diskomfort. Michalikovo místo nebude jednoduché zacelit,“ dodal Jelínek.

Mozek hnutí, preferoval analytické myšlení

Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší, který se před podzimními sněmovními volbami často pohyboval kolem koalice Pirátů a Starostů, prozradil, že když se členové hnutí STAN na něčem dohodli, vždy chtěli Michalikovo potvrzení nebo minimálně názor.

„Přišlo mi, že je mozkem hnutí a člověkem, který pro stranu shání finance. Měl jsem dojem, že chce zůstat vzadu a na všechno šel analytickým myšlením,“ konstatoval Dolejší.

Pokud měl Michalik ve straně opravdu tak velké slovo a stálo na něm mnoho klíčových rozhodnutí, je otázkou, jak to strana bez něj zvládne.

Podle Dolejšího hnutí dlouhodobě trpí tím, že se ve vedení pořád točí čtyři až pět jmen a jsou v něm zejména muži, i když se strana v tomto ohledu profiluje jako pokroková. Záchranou může být podle expertů početný poslanecký klub, do kterého se díky kroužkování na úkor pirátských kandidátů dostalo mnoho nových tváří.

„Stálo by za úvahu, jestli je nedat do vedení a hnutí okysličit,“ podotkl Dolejší. O tom, že Starostové možná budou potřebovat novou tvář, mluvil v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS i sám předseda Vít Rakušan.

Politolog Jak Kubáček apeloval, aby Starostové byli přízemnější a řešili témata běžného života jako dostupnost služeb nebo práva obcí na periferiích. „Slibovali to v posledních volbách a mají výhodu, že ostatní podobná témata nehrají. To je příležitost. Když se budou opičit po ODS nebo TOP 09, začnou slábnout, protože ztratí svou DNA,“ varoval Kubáček,

Michalik byl rovněž starostou středočeských Dolních Břežan. „Když jsem v obci byl, spadla mi brada. Každý detail – od zastávky přes hřiště až po celé centrum – byl architektonickým skvostem. Ne všude tohle vidíme, většina starostů myslí čtyři roky dopředu,“ vzpomínal Dolejší.

Tagy: