Obří razie v Praze. Detektivové zasahují na magistrátu, dopravním podniku a VZP

Pražský magistrát

Policie zasahuje na pražském magistrátu

Policie zasahuje na několika místech v Praze. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu pracují mimo jiné na pražském magistrátu a v dopravním podniku. Informaci pro CNN Prima NEWS potvrdil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Policisté mimo jiné prohledávají kancelář náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Podle webu iDNES.cz se razie točí kolem podnikatele Michala Redla, který má mít vazby na hnutí STAN.

„Mohu potvrdit, že na pražském magistrátu zasahovala policie, které poskytujeme veškerou součinnost, nicméně vzhledem k vyšetřování nemohu poskytnout bližší informace,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Vyjma magistrátu mají detektivové zasahovat rovněž v pražském dopravním podniku a v budově Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle webu iDNES.cz policisté konají razii kvůli podnikateli Michalu Redlovi. Toho médium popisuje jako člověka, který má dnes vazby na vládní hnutí STAN. V minulosti měl mít ovšem blízko k uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi, toho času v jihoafrickém vězení.

„Víme zatím pouze kusé informace, ale například i to, že na magistrátu by se mělo jednat o prohlídku kanceláře náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN),“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS novinář MF DNES Karel Hrubeš. Ten zároveň uvedl, že míst, kde policie zasahuje, je „daleko více“.

Web Novinky.cz uvádí, že detektivové provádějí prohlídky na zhruba 40 místech v Praze.

Samotný Redl podle Hrubeše měl u politiků hnutí STAN působit jako poradce. „Jeho byznysová minulost je taková trošku kontroverzní, protože tam byly jednak vazby na podnikatele Krejčíře a byly tam i některé věci, které byly na hraně zákona,“ poznamenal Hrubeš. Redlovo jméno se podle novináře objevuje například v souvislosti s Českou poštou. „Údajně tam měl radit některým politikům STAN. Jeho působení je ale takové, že se pohybuje v šedé zóně,“ doplnil Hrubeš.

Policie obvinila 11 lidí z DPP

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Adam Borgula. Kriminalisté od středečního rána zasahují na několika místech v Praze, mimo jiné na pražském magistrátu. Hlubuček je členem dozorčí rady dopravního podniku.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl Borgula.

Později policejní zásah potvrdil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ napsal na sociálních sítí Hřib.

Situaci okomentoval i předseda STAN Vít Rakušan. „Policie prý zasahuje na pražském magistrátu, údajně v kanceláři P. Hlubučka. To je samozřejmě znepokojivá informace, nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme prosím policii dělat její práci,“ sdělil na Twitteru.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) k policejní razii uvedl, že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci.

Zásah na Twitteru komentoval i opoziční pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Náměstek primátora Petr Hlubuček si teď asi myslí, že za (Andreje) Babiše bylo fakt líp – byl starosta, kupoval byty v zahraničí a policie mu nevletěla do kanceláře,“ glosoval Nacher.

Tagy:
Policie ČR Zdeněk Hřib STAN krimi Patrik Nacher Petr Hlubuček Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy Národní centrála proti organizovanému zločinu Pražský magistrát