Vondráček ostře ke STAN: Hnutí stojí na prahu trestního stíhání. Vyměňte ministra Rakušana

Radek Vondráček

PARTIE Terezie Tománkové 26.6.2022

Není v pořádku, že je šéf hnutí STAN Vít Rakušan v čele ministerstva vnitra. Chci výměnu, rekonstrukce vlády je nevyhnutelná, opřel se do vládního hnutí místopředseda ANO Radek Vondráček. V Partii Terezie Tománkové podotkl, že Rakušanova přítomnost v resortu je „kolosální střet zájmů“. „Poprvé v polistopadové historii je možné, že bude celé politické hnutí trestně stíháno,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Že je Rakušan na vnitru, není v pořádku. Hnutí STAN to nedochází – bavíme se tu o organizovaném zločinu. Je to v trestněprávní rovině. Jestli policie bude dělat, co dělat má, a potvrdí se informace z médií, tak je potenciálně možné, že hnutí STAN bude jako právnická osoba trestně stíháno,“ řekl v úvodu nedělní diskuse Vondráček.

Konec Rakušana v čele resortu je podle něj nevyhnutelný, stejně jako rekonstrukce celé vlády, v níž rezignoval ministr školství Petr Gazdík. Předseda STAN podle Vondráčka „nic neřídí“. „Je to kolosální střet zájmů. Poprvé v polistopadové historii je možné, že bude celé politické hnutí trestně stíháno,“ opřel se ostře do člena vládní pětikoalice.

Místopředseda hnutí ANO v Partii rovněž potvrdil, že je mimořádná schůze v Poslanecké sněmovně ke kauze Dozimetr jistotou. Podle Vondráčka to bude poslední šance pro premiéra Petra Fialu (ODS), aby se postavil problémům čelem.

„Každý den se dozvídáme něco dalšího. Víme, co bude příští týden? Chci výměnu ministra vnitra, je nevyhnutelné, aby tam byl někdo ze STAN. Doufám, že k hlasování o nedůvěře nebudeme donuceni,“ doplnil v pořadu.

Místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová se proti Vondráčkovým slovům důrazně ohradila. „Máme korektní vztahy, ale myslím, že něco musím považovat za nehoráznost, když mluvíte o prorůstání organizovaného zločinu. Jako kdybych říkala, že jste služka oligarchy. Také bych to považovala za nehoráznost,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Připomněla, že kromě exnáměstka Petra Hlubučka nebyl nikdo další z hnutí STAN obviněn. Taktéž zopakovala, že Rakušan z pozice ministra nemůže zasahovat do policejního vyšetřování. „Vy o střetu zájmů vůbec nehovořte. Nezkoušejte to na mě. Pokusy vašeho předsedy, který říkal, že Rakušan ovlivňoval tehdejšího policejního prezidenta, byly lži,“ kontrovala Kovářová. Poznamenala, že i bývalý policejní šéf Jan Švejdar potvrdil, že se Rakušan před nástupem na post ministra o případ nezajímal.

„Pan ministr Rakušan nic nepovedl. Kauza se v trestněprávní rovině točí kolem jednoho člověka. Nepodsouvejte nám, že hnutí STAN by mělo být vyšetřováno,“ vzkázala v Partii.

Kauza Dozimetr

Policie vyšetřuje bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), který byl podle policie součástí organizované skupiny. Ta se snažila dle obvinění ovlivňovat veřejné zakázky v pražském dopravním podniku. Hlubuček rezignoval na post v dozorčí radě DPP i náměstka, odvolán byl také zastupiteli Lysolají z pozice starosty. Zastupitelem hlavního města Hlubuček zatím zůstává.

Kauza Dozimetr vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s obviněným podnikatelem Michalem Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN. Mimo Starosty a nezávislé skončil na své pozici místostarosta Prahy 9 a člen dozorčí rady DPP Marek Doležal (TOP 09).

Tagy: