Stanjura dělá s rozpočtem fakírské činy. Nemám pocit, že je kompetentní, řekl politolog

Politolog Jan Kubáček

K VĚCI 4.10.2023

Když vidím vystupování Zbyňka Stanjury (ODS) a fakírské činy okolo kouzlení se státním rozpočtem, nemám pocit, že to je ten nejkompetentnější člověk, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle něj by ministr financí měl být rázný muž, který umí bouchnout do stolu.

Vláda poslala do Sněmovny schválený rozpočet se schodkem 252 miliard korun na příští rok. Podle Národní rozpočtové rady je sice ambice snižovat schodek, zásadní snaha bojovat s celkovým strukturálním schodkem chybí. Politolog Jan Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS kvůli tomu kritizoval i ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Ten totiž nařídil jednotlivým ministerstvům, aby proškrtala až desítky miliard. Řada resortů ale naopak vybojovala několik miliard zpět. „Zbyněk Stanjura bohužel nemá tu pozici, kterou měl ve své době například Miroslav Kalousek. Ten měl v mnoha ohledech právo veta a jako ministra financí se ho báli. Dneska ale vědí, že mají ministra financí, který se sám ve veřejných rozpočtech topí, a využívají toho, že lobbují jeden vůči druhému resortu,“ uvedl Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Marketingový rozpočet se skrytými miliardami. Státní výdaje unikají z dohledu do fondů

Podle něj není Stanjura zrovna kompetentní člověkem pro vedení financí. „Když vidím jeho vystupování a fakírské činy okolo kouzlení se státním rozpočtem, rozhodně nemám pocit, že to je ten nejkompetentnější člověk, který dbá na stabilitu českých veřejných financí a hospodárnost,“ popsal Kubáček a současné hospodaření státu zároveň přirovnal k pohádce o Otesánkovi. „Má hlad, a ať tam hodíte půl peněženky, celou peněženku, celý rodinný rozpočet, Otesánek to zbaští a řekne: ,Co dál?‘“ řekl Kubáček.

Ministr financí by podle něj měl být rázný muž, který má absolutní podporu od premiéra. „Po premiérovi je to fakticky nejdůležitější člen vlády, a nejenže umí kouzlit s čísly a najít zbývající peníze, ale umí bouchnout do stolu a říct: ‚Přes tohle vlak nejede, nebo končím, přátelé,‘“ sdělil politolog.

Zbyněk Stanjura v jednom rozhovoru přiznal, že by býval byl ambicióznější, ale že by ho to stálo politickou budoucnost. Podle Kubáčka si tím ministr ale i tak podřezává větev. „Kdyby byl razantní, tak z něj vyroste autorita a má perspektivu. Teďka ale všichni vědí, že je to šibal, s kterým vyjednají, co potřebují,“ podotkl.

Tagy: