Schillerová: Kdo nás kritizuje za výdaje státu, chce trojnásobnou nezaměstnanost

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 26.9.2021

Inflace je importovaná ze zahraničí a vláda za ni nemůže, prohlásila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „Je to celosvětový problém,“ doplnila. Podle ní je současné zdražování pouze dočasné a vláda nechtěla nechat lidi na holičkách.

„Naše inflace je jedna z nejnižších, je importovaná, je to celosvětový problém. My jsme vytvořili podmínky pro to, aby lidé peníze nespotřebovali, aby lidé zdražování zvládli,“ uvedla Alena Schillerová. Kdo prý za to vládu kritizuje, chtěl by trojnásobnou nezaměstnanost. „Inflace je pouze přechodná,“ dodala ministryně financí.

„Paní ministryně určitě ví, co je inflace a jak vzniká. Jeden problém je na straně nabídky, nikdo nezpochybňuje, že to je celosvětový problém. Ale inflace současně vzniká, když je v ekonomice mnoho peněz. A tomu vláda napomáhá, když má tak vysoké schodky,“ opáčil místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Podle něho se na podílu vlády na zdražování shodnou i ekonomové. Česká národní banka nyní prý musí tahat za záchrannou brzdu.

„My budeme ctít nezávislost České národní banky, nebudeme jí do toho mluvit. Současně budeme šetřit na straně výdajů státu. Myslíme si, že příští rok by mohl být schodek rozpočtu jen 250 miliard, vláda však přichází se schodkem asi o 130 miliard vyšším,“ doplnil Stanjura. Přiznal ovšem, že žádná vláda to sama zvládnout nemůže.

Nejrychlejší zdražování za 13 let

Tempo růstu spotřebitelských cen v Česku v srpnu zrychlilo na 4,1 procenta v meziročním srovnání. To je nejvíce od listopadu 2008. „Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 a ceny služeb o téměř pět procent,“ uvedla v tiskové zprávě Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Největší meziroční zdražení nastalo u pohonných hmot a olejů, a to o rovných 19 procent. Výrazně vzrostly také ceny másla (o 12,4 procenta), obuvi (8,6), zeleniny (7), ale také vajec (5,8) nebo vodného a stočného (5,5).

Zrychlení inflace v srpnu bylo překvapení také pro analytiky. „Meziroční míra inflace se zvýšila na 4,1 z předchozího tempa 3,4 procenta, zatímco se čekal v průměru výsledek kolem 3,6 procenta. Inflace je dokonce celý jeden procentní bod nad prognózou České národní banky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS analytik Komerční banky Michal Brožka. Podle něho srpnový výsledek indikuje meziroční inflaci na konci roku ve výši 4,7 procenta.

Přijde reakce ČNB

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka lze nyní očekávat reakci České národní banky, která pravděpodobně bude v rychlém sledu zvyšovat úrokové sazby. „To může mít negativní vliv na růst české ekonomiky. Navíc dojde ke zvýšení rozdílu mezi nastavením úrokových sazeb u nás a v eurozóně,“ sdělil Křeček CNN Prima NEWS.

Na zdražování podle ekonomů nejvíce doplatí lidé, kterým se nezvyšují, či dokonce klesají nominální příjmy. „Kvůli očekávanému růstu úrokových sazeb se zřejmě budou zhoršovat podmínky pro poskytování hypoték a dalších úvěrů. Nelze ale očekávat, že by se růst úrokových sazeb výrazně propsal do úročení na běžných a spořicích účtech. Lidé se proto budou muset smířit se snižováním kupní síly svých úspor,“ dodal Křeček.

Tagy: