Stát připravil deštník proti drahotě. Kdy se začne vyplácet příspěvek 5000 korun na dítě?

Vláda spustila web s přehledem státní pomoci občanům kvůli růstu cen

Stát připravil web „Deštník proti drahotě“, kde shrnuje pomoc jednotlivým skupinám obyvatel kvůli růstu cen. Na opatření vydá asi 100 miliard korun. Návrh zákona s pravidly příspěvku 5 000 Kč na dítě bude hotov příští týden. Peníze by se mohly začít vyplácet v druhé půli července, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Informační portál „Deštník proti drahotě“ vznikl ke zpřehlednění situace, zároveň má sloužit jako návod, jak má zájemce o podporu svůj nárok na ni uplatnit. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). „Opatření (na snížení dopadů zdražování) děláme systematicky, cíleně, děláme je tak, abychom pomohli těm, kteří si s tou situací sami pomoci nemohou. Pomáháme seniorům, těm, kteří se dostávají do existenčních problémů. Snažíme se také pomoci střední třídě, pomoci rodinám s dětmi, samoživitelům a samoživitelkám," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Návrh zákona s přesným nastavením příspěvku 5000 korun na dítě do 18 let pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého plánuje ministerstvo práce dokončit a předložit příští týden. Další týden by předlohu pak mohla projednat vláda. Podle plánu by peníze rodiče mohli začít dostávat ve druhé polovině července. Po jednání vlády to řekl Jurečka.

„Já mám ambice, abychom příští týden dokázali mít paragrafové znění, které bychom poslali do krátkého meziresortního připomínkového řízení tak, abychom byli další týden schopni materiál předložit na vládě, abychom stihli legislativní proces tak, že bychom ho mohli mít hotový v průběhu června a spouštět první platby ve druhé polovině července, uvedl Jurečka.

Vláda se také zabývala návrhem na druhé milostivé léto. K němu má však připomínky legislativní rada. Formální problém lze podle poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) vyřešit do příštího zasedání vlády.

Do příštího jednání za týden vláda rovněž přerušila diskusi o žádosti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) o půl miliardy korun na potraviny, které má dostat na nákupy Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že příští týden vláda posoudí celkový stav státních rezerv a ministři prodiskutují nároky na další položky a případné další priority pro SSHR.

Přijetí eura není v plánu

Vláda mimo jiné schválila Konvergenční program, což je základní dokument země pro přijetí eura. Materiál každoročně popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Dokument kabinet každoročně odesílá do Bruselu. Spolu s Konvergenčním programem dnes vláda také schválila Rozpočtovou strategii veřejných institucí ČR.

Samotné přijetí eura však není v ČR na pořadu dne. Kabinet Petra Fialy (ODS) sice deklaruje snahu splnit podmínky pro přijetí jednotné evropské měny, samotné přijetí eura ale podle dřívějšího vyjádření zástupců vládní koalice zatím neplánuje. Přijetí společné evropské měny je podle nich spíše až otázkou pro další vládu. Dnes tento postoj Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval.

Tagy: