Nešlo mlčet. Ministři kvůli Okamurovi opustili sál, k řešení uprchlické krize se nedostali

Ministři v poslanecké sněmovně

Ministry pobouřilo Okamurovo vystoupení k běžencům z Ukrajiny, opustili sál

Poslanci ve Sněmovně měli v úterý od 18 hodin řešit strategii řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině. Slovo si ale vzal šéf SPD Tomio Okamura, který mluvil zhruba hodinu. Podle členů vlády šlo o proslov plný „nenávisti a lží“, proto odešli ze sálu. K představení vládní strategie se tedy nedostali. Měli by se k ní vrátit ve středu v 9 hodin ráno.

„Není možné hodinu sedět ve Sněmovně a poslouchat člověka, který uráží maminky a děti z Ukrajiny i ty, kteří tam bojují. Proto jsme se rozhodli jako ministři odejít ze sálu, a ukončit tak jednání. Rozhodli jsme se ukončit projev plný nenávisti a lží, nešlo mlčet,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že o strategii byli ministři připraveni vést diskuzi do „pozdních večerních hodin“.

„Byli jsme svědky toho, že se ve Sněmovně nadává jiným politikům. Místo toho, abychom se bavili o pomoci lidem prchajícím před válkou, tak se tu bavíme o tom, že jim nadržujeme. Nedostali jsme se ke slovu, poslouchali jsme urážky,“ komentoval dění na plénu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Šéf SPD Okamura na plénu mluvil asi hodinu, načež někteří poslanci na protest bouchali do stolu. „Bouchejte si, jak chcete, já budu dál hájit slušné lidi. Jste natvrdlá vláda, zabouchejte si ještě stokrát. Jste jak z Marsu,“ řekl například poslancům vládní koalice. V souvislosti s fungováním kabinetu mluvil i o „bordelu“. Také prohlašoval, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky pro české žáky a že ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti. Zápisy do mateřských škol byly přitom pro Ukrajince později než pro české děti, obsadily tak jen volná místa.

Následně Okamura zpochybňoval výši humanitárního příspěvku, o který si mohou ukrajinští uprchlíci požádat. Také prohlásil, že na Ukrajinu se masově dováží ojeté automobily, a jejich cena v Česku proto roste. Zároveň doporučil Ukrajincům, kteří přijeli do Česka v dražších autech, aby je prodali a z toho si pobyt v Česku uhradili.

Válek: Bylo fyzicky nepříjemné ty lži poslouchat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po Okamurově vystoupení mluvil o tom, že mu bylo „fyzicky nepříjemné ty lži poslouchat“.

Vicepremiér Rakušan na tiskové konferenci po jednání zároveň uvedl, že všichni ministři byli ke strategii uprchlické krize připraveni vystoupit. Téma proto chce zařadit na středu v devět hodin ráno. „Jsme připraveni k diskuzi a ne k obstrukcím,“ podotkl.

„Nevím, jestli je dobře, že ministři odešli ze sálu. Chceme slyšet projev ministra vnitra,“ komentovala dění v dolní komoře následně šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Dodala, že její hnutí bude pro, aby se poslanci k řešení strategie vrátili hned ve středu ráno.

Tagy: