Těžká výzva pro Michla. Jak hodnotí nového guvernéra ČNB Němcová, Schillerová či Okamura?

Aleš Michl

Reakce na jmenování Michal guvernérem ČNB

Nového guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla čeká těžká výzva, shodují se politici napříč spektrem. Jeho jmenování však vidí rozdílně. Zatímco Alena Schillerová (ANO) změnu ve vedení kvituje, senátorka Miroslava Němcová (ODS) upozornila na jeho náklonnost k bývalému premiérovi Andreji Babišovi. Jaký se k němu staví další politici?

„Chtěla bych novému guvernérovi především poblahopřát. Je dobře, že už je jmenován, je to určitě erudovaný odborník, ekonom. Působí v bankovní radě, je tam kontinuálně a podle mě je to dobrá zpráva,“ okomentovala jeho zvolení šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

O něco méně nadšená byla senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Na jeho kroky jako ekonoma si budeme muset teprve počkat. Mě osobně ale vadí to, že byl ve velmi úzkém vztahu s Andrejem Babišem a tento vztah nepřerušil ani ve chvíli, kdy byl členem bankovní rady, a ta mu přikazuje, aby byl nestranný,“ reagovala senátorka.

Michl byl v letech 2014 až 2018 externím ekonomickým poradcem ministerstva financí a později i Babiše se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu. Sám bývalý premiér ho zařadil do „rozumného křídla bankovní rady“. Předseda hnutí ANO to uvedl ve vyjádření, které má k dispozici ČTK.

Na změnu v ČNB je zvědavý i předseda senátorského klubu Jaroslav Větrovský (ANO). „Byli i další kandidáti a uvidíme, jaký bude další vývoj a jak pan Michl pootočí kormidlem směřování ČNB. Budu to bedlivě sledovat,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

„Sluší se novému panu guvernérovi pogratulovat a popřát hodně úspěchů. Nastupuje do velmi složité doby v historii ČNB, možná do jedné z nejsložitějších, protože míra inflace, kterou máme, je rekordní,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček s tím, že ČNB musí právě tento nelehký úkol zvládnout.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury je ale část zodpovědnosti i na vládních koalicích. „ČNB má důležité pravomoci v oblasti řešení inflace. Je důležité, aby se na to, obzvláště v dnešní době, plně zaměřila, budeme to hodnotit podle výsledků. Platí ale, že druhým subjektem, který řeší inflaci, je vláda a ta musí začít pracovat,“ apeloval na Fialův kabinet.

Nově jmenovaný guvernér Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb. Prezident Miloš Zeman jej jmenoval do funkce ve středu. Od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát, a nemůže tak být znovu jmenován. Michl je členem bankovní rady od prosince 2018.

Tagy: