Stát přiznává problémy s rozpočtem. Vyšší dividenda ČEZ je nestandardní, diví se ekonomové

Sídlo společnosti ČEZ

Vláda opět zahýbala s hodnotou ČEZ

Od státu je velmi nestandardní podat v poslední možné chvíli návrh na výplatu vyšší dividendy z akcií ČEZ. Tvrdí to ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Ti také dodávají, že vláda Petra Fialy (ODS) touto cestou získá více příjmů do státního rozpočtu, který míří do hlubokého schodku. Na strategii ale mohou vydělat minoritní akcionáři, kterých je zhruba 100 tisíc.

Stát má prostřednictvím ministerstva financí 70procentní kontrolu nad polostátní skupinou ČEZ. Právě resort ministra Zbyňka Stanjury (ODS) navrhl dividendu ve výši 145 korun za akcii v pátek odpoledne. Analytici si všímají, že resort financí musel tuto informaci podat ve velmi krátké době. Zpráva o návrhu dividendy je cenotvorná informace a stát na její oznámení musel počkat do uzavření trhu v 16:30. Regule ČEZ ale dovolují, aby byl takový návrh podán do 17:00.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Experti: Premiér požadavkům odborů neuhne. Mohou si povídat o počasí, výsledek bude stejný

„Je to zarážející. V pátek po poledni ještě ČEZ prostřednictvím PR komunikace oznamoval, že dividenda je v dříve navržené výši 117 korun. Bylo to bráno jako hotová věc. Ministerstvo financí navíc měsíc říkalo, že nebude požadovat vyšší dividendu. Je to poněkud nestandardní z hlediska komunikace ministerstva financí coby hlavního akcionáře ČEZ. Takové věci by se neměly oznamovat na poslední chvíli,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Velké a zásadní zprávy o firmách obchodovatelných na burze se ale pouštějí z pravidla v době, kdy se na akciovém trhu neobchoduje. „Tato informace je zásadní a cenotvorná. Spousta lidí vlastní akcie ČEZu kvůli dividendám a v případě její navýšení jsou akcie lukrativnější. Takové informace by se měly zveřejňovat vždy po uzavření trhu,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ekonomové si ale všímají důvodu, proč stát ke zvýšení výplaty dividendy přistoupil. Do pátku totiž vláda počítala s tím, že výše bude 117 korun za akcii. To by znamenalo, že se rozdělí 80 procent zisku z minulého roku. Návrh na 145 korun za kus je rozdělením 100procentního zisku mezi akcionáře. Celková výplata bude tedy 78 miliard korun, z toho stát získá 54 miliard korun.

„Situace s plněním státního rozpočtu je velmi špatná. Původní naplnění rozpočtu nevyjde o desítky miliard korun. Dividenda ČEZ je už ohraný evergreen české politiky, ke kterému se rádi vrací,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

I podle Křečka je naprosto jasné, jakou má stát tímto návrhem motivaci. „Svezou se s tím i minoritní akcionáři, kteří dostanou také vyšší dividendu,“ řekl dále ekonom a poradce premiéra Křeček.

Tagy:
ČEZ ODS CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda ekonom akcie Zbyněk Stanjura vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky TRINITY BANK a.s.