Při útoku na Trumpa se obětoval pro rodinu. Neohrožený muž, uctili zesnulého hasiče kolegové

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, policisté odnesli z místa jednoho zastřeleného účastníka (13. 7. 2024).

Detaily okolo střelby na Donalda Trumpa

Obětí střelce, který se pokusil zavraždit amerického exprezidenta Donalda Trumpa, byl politikův příznivec Corey Comperatore. Hold svému kolegovi složila mimo jiné i jednotka dobrovolných hasičů z Buffalo Township. Podle velitele jednotky Kipa Johnstona byl Comperatore statečný muž, na kterého se ostatní mohli spolehnout. Demokratický guvernér státu Pensylvánie, kde se událost odehrála, na památku muže nařídil stáhnout vlajky na půl žerdi.

Svůj poslední hrdinský čin Comperatore vykonal v sobotu, kdy se při střelbě na předvolebním mítinku republikánského exprezidenta vrhl do dráhy střely, aby ochránil svou rodinu. Jeho kolegy z řad dobrovolných hasičů jeho obětavé chování nepřekvapilo. „Jeho dvě dcery a manželka pro něj byly vším,“ uvedl pro New York Post velitel jednotky Kip Johnston.

ČTĚTE TAKÉ: Trump má po atentátu do Bílého domu blíž, míní amerikanista Hornát. Střelba zmobilizuje jeho voliče

Podle něj byl Comperatore neocenitelnou součástí jejich skupiny. „Nemohl jsem si přát lepšího hasiče,“ sdělil Johnston. „Byl to jeden z těch chlapů, se kterými jste chtěli jít k požáru, protože jste věděli, že se odtamtud vrátíte,“ doplnil ho šéf jednotky Randy Reamer.

Comperatore stál na začátku tisíciletí několik let v čele dobrovolných hasičů z Buffalo Township v Pensylvánii jako velitel. Z této pozice se posléze stáhl, aby se mohl více věnovat své rodině. Až do své tragické smrti však zůstal členem jednotky.

Chci se jen probudit z noční můry, napsala dcera

K situaci, při níž zemřel její otec, se v příspěvku na sociální síti vrátila také Comperatoreova dcera Allyson. „Miloval svou rodinu. Opravdu nás miloval natolik, že za nás schytal skutečnou kulku. A já si nepřeji nic jiného než se u něj vyplakat a říct mu, že mu děkuji. Nechci nic víc, než se probudit a zjistit, že to byla jen noční můra,“ stojí v jejím příspěvku na Facebooku. „Spousta dětí říká, že je jejich táta superhrdina. Ale můj opravdu je. Bez něj bych tu dnes nebyla,“ dodala.

Hrdinou byl Comperatore i podle guvernéra státu Pensylvánie Joshe Shapira. „Corey byl otcem dcer. Byl také hasičem, který chodil každou neděli do kostela. Měl rád lidi kolem sebe a hlavně miloval svoji rodinu,“ cituje CNN guvernéra Shapira. K uctění Comperatoreovy památky nařídil, aby byly vlajky ve státě vyvěšeny na půl žerdi.

Střelec, který zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a zastřelil přitom Comperatorea, byl identifikován jako dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Uvedl to Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Crooks střílel ze střechy budovy vzdálené asi 150 metrů od pódia. Poté, co začal pálit, ho agenti tajné služby zastřelili.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Biden v projevu z Oválné pracovny: Hrajme férově, rozpory řešme volbami, nikoli střelbou

Tagy: