Státní měna – bitcoin. Nový díl pořadu Krypta zkoumá kryptoměnové země Salvador a SAR

Snímek z pořadu Krypta

BYZNYS (12)

Kryptoměnou bitcoin se dá platit v e-shopech, kavárnách, ale dokonce i ve dvou státech – Salvadoru a Středoafrické republice. Jak se to líbí tamním občanům? A proč se bitcoinem platí zrovna v těchto zemích? Odpoví další díl pořadu Krypta. Ten můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Latinskoamerický Salvador – to je slunce, území velké jako Morava, korupce a nově také bitcoin. Stát přijal slavnou kryptoměnu jako oficiální platidlo loni v červnu, v září stejného roku se pak bitcoinem v zemi skutečně začalo platit.

Bitcoin v Salvadoru miluje hlavně prezident Nayib Bukele. Na sociálních sítích proto pravidelně informuje, kolik bitcoinů do státní truhlice přikoupil. V zemi chce navíc postavit supermoderní kryptoměnové město. Prostě má rád velká gesta. Někteří občané Salvadoru už ale bitcoin tolik nemilují, a proto proti kryptoměně dokonce houfně protestují.

Druhou zemí, kde se platí bitcoinem, je od dubna Středoafrická republika. Stát, kde má přístup k internetovému připojení asi 11 procent populace. Budování bitcoinové infrastruktury tak v africké zemi nebude úplně poutí růžovou zahradou. Na problémy bitcoinových velmocí upozornil v pořadu Krypta i Ondřej Holub, analytik společnosti Cryfin.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

  • Díl pořadu Krypta, kam zavítal ekonom Lukáš Kovanda

Tagy: