Státnický projev, chválí místopředsedkyně lidovců Babiše. Okamura ho zkritizoval

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Projev Andreje Babiše

Na slavnostní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) reagují politici různě. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS předsedu vlády pochválila například senátorka a místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková. S kritikou naopak přišli předseda SPD Tomio Okamura a pirátský poslanec Jakub Michálek.

Jelínková, která je 1. místopředsedkyní KDU-ČSL, Babišův projev zhodnotila velmi pozitivně. „Mohla bych vše podtrhnout a se vším souhlasit. Byl to projev státníka, cítila jsem nabídnutou ruku budoucí vládě, a pokud se budeme dále takto bavit, budu velmi spokojená,“ zmínila senátorka, o které se hovoří jako o možné budoucí ministryni práce a sociálních věcí.

S kritikou naopak přišel šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Projev sice podle něj působil státnicky, ale chyběly mu některé momenty, konkrétně vymezení se vůči Evropské unii a tzv. Green dealu, řešení nárůstu cen energií a jiné cesty k řešení pandemie. V posledním bodě zmínil, že očkování má zůstat dobrovolné. Požadoval také uznávání protilátek. „Vidíme, že lockdowny nejsou cestou,“ dodal Okamura.

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) premiéra a svého předsedu hájil. „Tento svátek je okamžik, kdy bychom se měli zastavit. Ne řešit jednotlivá témata, při vší úctě ke kolegovi Okamurovi,“ řekl Vondráček ve vysílání CNN Prima NEWS. Projev označil jako „bilanční“ a Babiš se podle něj kulantně vyjádřil, že „někdy jsou naše vztahy vyostřené“.

Pirátský poslanec Jakub Michálek přiznal, že se během Babišova projevu občas ironicky pousmál. Kritizoval rozpor mezi aktuálním projevem a čtyřletým Babišovým chováním ve vládě. „Pokud někdo vede národ a člověk, který je premiérem, je v této pozici, tak ho nevede přednášením projevu, ale svým chováním a příkladem,“ zmínil Michálek v narážce na několik premiérových kauz a zřejmě i nefér šíření dezinformací na adresu Pirátů.

Projev ocenil i kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS). „Je dobře, že Andrej Babiš ustoupil v den našeho státního svátku od svého obvyklého konfrontačního stylu. Společnost je rozdělena, je potřeba vrátit do politiky slušnost a respekt k jiným názorům, voliči se jasně vyjádřili pro změnu politického stylu a kultury,“ uvedl předseda ODS pro ČTK Fiala.

Tagy: