Končí stav pandemické pohotovosti, rozhodli poslanci. Co to pro lidi znamená?

Vlastimil Válek

Sněmovna stále jedná

Stav pandemické pohotovosti od čtvrtka 5. května skončí, shodli se ve středu poslanci. A to po 26 hodinách jednání ve Sněmovně. Lidé tak už nebudou muset nosit roušky a respirátory ve zdravotnických a sociálních zařízeních, také skončí jeden PCR test zdarma pro očkované i neočkované.

Na ukončení stavu pandemické pohotovosti poslanci kývli jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných zákonodárců.

Stav pandemické pohotovosti mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) už není důvod pro další plošná opatření s ohledem na vývoj koronavirové epidemie.

„I když skončí povinnost nosit respirátor ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené, roušky nadále budou mít smysl a bylo by dobré, aby je pacienti měli v ambulancích a na urgentních příjmech,“ apeloval ministr.

Konec stavu pandemické pohotovosti znamená poslední rozvolnění protikoronavirových opatření. Skončí ale i možnost nechat se jednou za měsíc preventivně otestovat PCR testem. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Poslanci jednají už od úterních 10 hodin dopoledne. Kvůli pandemické pohotovosti a novele o podporovaných zdrojích energie nakonec ve středu v 18 hodin zahájili novou schůzi. Šlo o kompromis, na kterém se shodla koalice s opozicí na grémiu. Předešlou schůzi totiž opoziční hnutí ANO a SPD obstruovala. Po schválení obou bodů se k původní schůzi vrátili.

Tagy:
respirátor pandemie TOP 09 Vlastimil Válek ANO 2011 COVID-19 Svoboda a přímá demokracie chirurgická maska PCR Test pandemická pohotovost