Stavebko přinese už jen tisíc korun ročně. Spořitelny se bojí o klienty a chystají alternativy

Soumrak a možná i konec. Takové vyhlídky mělo stavební spoření podle některých informací, které o konsolidačním balíčku unikaly do médií. U nových smluv měla státní podpora spadnout ze dvou tisíc na nulu. Lidé se starými i novými smlouvami nakonec peníze od státu dostanou, nejvýš však tisíc korun. A zatímco stavební spořitelny jsou mírně optimistické a plánují i novinku, část ekonomů přichází s kritikou.

Stavební spoření mělo namále. Jisté je, že lidé přijdou o polovinu státní podpory, ale až od příštího roku. „Ke změně by mělo dojít k 1. lednu 2024. Pokud si sjednáte spoření v tomto roce, tak ještě letos získáte 2000 korun. Vzhledem k tomu, že opatření pokrývá nové i stávající smlouvy, tak od příštího roku to bude 1000 korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS místopředseda představenstva Moneta Stavební spořitelny Petr Toman.

Výše státního příspěvku se měnila opakovaně – a vždy směrem dolů. Ještě v roce 1993 stát přispíval maximálně 4500 korun. V roce 2004 to bylo o poznání méně, 3000 korun. V současnosti jde o tisíce dva. Část ekonomů upozorňuje na to, že kvůli nižší státní podpoře budou mít lidé méně možností, jak se dostat k vlastnímu bydlení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher: Vláda nás staví před Sofiinu volbu. Rád bych viděl reformu z dílny ANO, rýpl si Bureš

„Stavební spoření mělo dva hlavní přínosy, tím jedním bylo, že bylo poskytnuto mnoho úvěrů. Stavělo se a zároveň to bylo smysluplné spoření na důchod. Když lidé spoří do nemovitostí, je to klidná investice, rodina by měla mít nemovitost a pak investovat do akcií,“ sdělil redakci ekonom Vladimír Pikora.

Levné úvěry zůstanou

„To je nenormální. Hypotéky si lidé nemohou dovolit a z tohoto budou mít málo,“ líčil oslovený muž. „Je to škoda, ale popravdě ani nevím, že se to sníží,“ přiznal další. Najdou se ale i tací, kteří se domnívají, že by stát stavební spoření podporovat neměl vůbec. Podle expertů spořitelnám však zůstaly levné úvěry, které mohou konkurovat hypotékám.

„Úvěry jsou velmi výhodné, protože jejich sazby se pohybují pod čtyřmi procenty. Ve srovnání se spotřebitelskými úvěry je to výrazně levnější,“ sdělil mluvčí Asociace stavebních spořitelen Radek Šalša. Spořitelny chtějí případný odliv klientů kompenzovat novými produkty, velkou novinkou má být to, že svým klientům zprostředkují dotaci třeba na tepelná čerpadla nebo zateplení domů.

„Začnou probíhat jednání s vládou na tom, abychom i tuto možnost našim klientům do budoucna byli schopni přinést,“ dodal Pavel Zubek z Modré pyramidy.

Tagy: